– Vi kan slå alla lag i VM

FOTBOLL

Lagerbäck har planerat ända fram till finalen

Foto: ANDREAS BARDELL

Zlatan gör inte mål.

Fredrik Ljungberg tömmer sig på blod.

Och gamle lagkaptenen Patrik Andersson sågar.

Men Lasse Lagerbäck är cool:

- Vi är bättre än i EM 2004. Allting är förberett, rekat och planerat till den 9 juli.

I en stor intervju med Sportbladets Johan Flinck berättar förbundskaptenen om lockelsen att träna ett allsvenskt lag, om att ha Henry på bänken och om fascinationen för Zlatan.

Jack Nicholson hade suttit i en svit på Grand Hotel.

Lars Lagerbäck tar emot i styrelserummet på Svenska fotbollförbundets lokaler i Råsundas fotbollsstadion.

Men annars är steget mellan den amerikanske filmstjärnan och den svenske förbundskaptenen inte så långt de här två dagarna.

Precis som i Hollywood avverkar förbundskaptenerna Lagerbäck och Roland Andersson intervjuer enligt löpande band-principen: en halvtimme åt gången, drygt 30 intervjuer på två dagar och Sportbladet är nummer 26 eller nåt.

Vilken är den vanligaste frågan de här dagarna - Zlatans måltorka?

- Nej, "backkrisen", svarar Lagerbäck.

Förbundskaptenen behöver inte teckna några citationstecken i luften. Han har ett sätt att uttala backkris som gör att ironin ändå framgår med all önskvärd tydlighet.

Lagerbäck ser inte någon kris någonstans i sitt lag.

Han ser Livet från den ljusa sidan.

"Vi är bättre nu"

Man får känslan av att landslaget har blivit sämre under vintern - omedelbart efter lottningen i december var stämningen så positiv hos både media, experter och fotbollsälskare, nu i vår är det väldigt mycket negativt. Hur väl stämmer den bilden med verkligheten?

- Jag tycker situationen är likartad

i dag som vid lottningen. Vi är förskonade från en större mängd skador och få spelare som har problem med för lite speltid. Egentligen har det sett ganska bra ut hela vintern. Vi har nu ett frågetecken skademässigt, Erik Edman, och två spelare med för lite speltid - Alexander Östlund och Eddie Gustafsson. Annars rullar det på i lugn och ro.

Är ni bättre än i EM 2004?

- Är alla friska och i form så är vi i minst samma klass. Vi är nog till och med snäppet bättre.

Zlatan pratar om VM-guld, men vad är din målsättning?

- Vi enades med killarna om att målet självklart är att gå vidare från gruppen. Sen vet vi att har vi en riktigt bra dag så kan vi slå vilket lag som helst. Och helst ska vi ha sju bra dagar, då kan det bära riktigt långt i turneringen.

Är du nervös inför VM?

- Nej.

Blir du det?

- Visst kan det bli en viss anspänning inför matcherna. Men det är inte så jag mår dåligt av det. Det känns snarare positivt.

Vad drömmer du om?

- Klart man ibland tänker och önskar att det skulle gå riktigt bra. Men jag vill inte kalla det för drömmar, jag är nog för tråkig för det.

Hur långt sträcker sig er planering under VM - till finaldagen den 9 juli?

- Ja. Allting är förberett, rekat och planerat till den 9 juli.

Hur många av de 23 spelarna i VM-truppen är klara?

- 16-17 spelare, om de håller sig friska, är klara. Vi har följt totalt 35 spelare under vinterhalvåret.

Fokus på Zlatan

Har du någon gång varit med om en sådan fokusering på och fascination för en spelare som det är på Zlatan just nu?

- Det var stor fokusering på Tomas Brolin 1994 men ändå inte samma hausse som det är kring Zlatan nu. Han behöver ju bara nysa så blir det en rubrik.

Är det ett misslyckande att inte gå vidare från gruppen?

- Vi bör gå vidare från gruppen. Men för mig är det inget fiasko om vi blir utslagna och har gjort en bra prestation. Men resultatmässigt är det inte godkänt att inte gå vidare. Så jag spelar hellre tre skitmatcher och vinner med 1-0 om jag får välja.

Har vi underskattat Paraguay?

- Ja, man har varit lite väl lycklig över vår lottning. Jag skulle i och för sig inte vilja vara i Argentina-gruppen, för den är nog värre på pappret. Men Paraguay tog sex poäng mindre än Brasilien och Argentina på 18 matcher och slog dem båda. Det säger en hel del. Det är ett oerhört välorganiserat lag och deras tränare vet vad han håller på med. Lägg till det en sydamerikansk individuell skicklighet.

Du har sagt att både England och Paraguay är bättre än Sverige?

- Ja, sett till individuell skicklighet så ligger de lite före oss.

Så då tar vi dem på organsiation!

- Det finns många sätt man kan kompensera såna faktorer på. Organsiation är en viktig del.

Lägger du av som tränare när du slutar som förbundskapten?

- Jag vet faktiskt inte. Jag har kontrakt till 2008 och är inte purung längre så vi får se hur jag mår då och om det dyker upp något intressant. Men jag behåller gärna kontakten med fotbollen.

Lockar det att träna ett allsvenskt lag, du har ju aldrig gjort det?

- Ja, i dagsläget skulle jag kunna tänka mig det.

Ta en klubb utomlands?

- Ja, det skulle jag också kunna tänka mig.

Du har varit förbundstränare sedan 1990 och innan dess "bara" haft ett division 2-lag - skulle ditt ledarskap och din tränarfilosofi fungera i en klubb på så hög nivå?

- Ja, definitivt. Och skulle du få lag som Milan eller Real Madrid kan du träna dem hur som helst och ändå bli sämst fyra. Men såna lag är inte aktuella för min del, den statusen har inte svenska tränare.

Önskar sig Henry - på bänken

Om du får plocka in en utländsk spelare till ditt VM-lag som vi snabbt gör till svensk medborgare - vem väljer du då?

- Det beror på vad man utgår från - den spelare som är bäst i världen eller den spelare vi skulle behöva bäst.

Ge mig två svar då!

- Nej, vilken vi skulle behöva bäst vill jag inte svara på utifrån hur truppen ser ut.  Men det är klart att som Thierry Henry sett ut under våren så skulle det inte vara fel att ha honom på bänken om det går dåligt för Henrik och Zlatan.

Lasse Lagerbäck lägger inte upp något Nicholsonskt varggrin, men visst rycker det lite i mungipan - han är nöjd med det svaret, de spelare han redan har och att det snart är VM.

Lagerbäcks karriär

Johan Flinck