FETBOLLS-VM

FOTBOLL

Sportbladet avslöjar: Han är den störste

Nu är det bevisat.

Ronaldo är mest överviktig i hela VM.

Och Peter Crouch är i det närmaste anorektisk.

Sportbladets uträkning visar att brassestjärnan trots bantning och invägning är långt ifrån sin matchvikt.

Det har varit mycket snack om Ronaldos vikt. Diskussionerna om en eventuell övervikt och nya valkar på magen tog sig till slut sådana proportioner att till och med Brasiliens president, Lula da Silva, frågade om stjärnans kilon.

Ronaldo har lagt en hel del energi på att försvara sig och frågan blev till slut så brännande att den brasilianska ledningen ordnade invägning mitt under VM.

Resultatet – 90,5 kilo – en helt okej vikt menade ledningen.

Borde gå ner i vikt

Men Sportbladet kan nu avslöja att Ronaldo har högst BMI av alla spelare i VM. Till Ronaldos 183 centimeter ger 90,5 kilo ett BMI (Body Mass Index) på 27,02. En siffra som är över gränsen för övervikt.

– BMI kan inte användas helt korrekt på riktigt vältränade personer, de får ofta ett BMI som tyder på övervikt. Men eftersom Ronaldo ökat i vikt den senaste tiden så visar siffran trots allt på en övervikt, säger Jan Henriksson, professor i fysiologi.

Hade Ronaldo varit bättre om han gått ner lite?

– Det är svårt att säga. Men med tanke på viktökningen är det möjligt att han skulle må bättre av ett BMI på runt 24, säger Henriksson.

Jämfört med Ronaldos tyngd verkar VM:s mest underviktiga spelare, Peter Crouch, vara nära att blåsa bort.

Den gänglige Crouch väger 69 kilo och är hela 198 centimeter lång. Mått som ger honom ett BMI på 17,6. Undervikt hos män startar på 20,0.

Sprint vs kraft

– Balans är alltid det bästa, men både Ronaldo och Crouch fungerar som fotbollsspelare för att de har olika roller. Ronaldo är en sprinter som går på kraft, medan Crouch snarare är en långdistanslöpare, säger Henriksson.

Kan man kalla Ronaldo för tjock och Crouch för anorektisk?

– Nej, ha ha. Det säkraste sättet att kolla sådant är att mäta midja och stussmått. Då kan man se om någon är tjock. BMI är bara en fingervisning.

Och vi vet ju att utsidan ändå inte betyder något.

Fotnot:

Allra högst BMI i VM har Kelvin Jack, Trinidad & Tobagos förstemålvakt som på grund av en skada bara spelade en match. Hans BMI är 27,97.

AnnaMaria Jansson