- Ser ut som en splittrad grupp

FOTBOLL

Bilden som säger allt om Blågult: "Det är lite klassfotokänsla"

En spjuver, några vinnarskallar, en vänsterback som inte vågar ta plats och en Zlatan som lyser av självförtroende.

Sportbladet lät en expert på kroppsspråk analysera bilden på den svenska VM-truppen.

- Det är en ganska splittrad grupp, säger Mikael Ohlsson.

Foto: Mikael Ohlsson, expert på kroppspråk, tyder koderna i den svenska VM-lagbilden. "Det är upp till förbundskaptenerna att få dem att dra åt samma håll", säger han.

Under landslagets läger på Gotland i veckan togs det obligatoriska lagfotot - en bild med potential att bli en klassiker beroende på hur det går för Sverige i VM.

En bild säger mer än tusen ord brukar det heta och mycket går att utläsa genom att ta sig en ordentlig titt på Zlatan, Ljungberg och company.

-Saker som kroppsspråk, ansiktsuttryck och hållning speglar ofta hur man känner sig som person och vilken roll man har i gruppen, säger Mikael Ohlsson.

"Olika personligheter"

Han är expert på kroppsspråk och vd för Confidera företagsutveckling. Han har även skrivit boken "Relationsanpassad kommunikation".

Vid analysen av lagfotot slås han framför allt av en sak - den svenska truppens heterogenitet.

- Spelarna utstrålar väldigt olika saker. Det är lite klassfotokänsla över bilden, alla de olika personligheterna finns representerade. Nu är det upp till förbundskaptenerna att försöka få dem att dra åt samma håll, säger Ohlsson.

- Det är tydligt att några är med för att uträtta något, och andra för att vara med och stötta dom.

Nyckelspelare som Ljungberg, Isaksson och Ibrahimovic ger alla ett harmoniskt och självsäkert intryck.

Zlatan - självsäker

- Det bara lyser självförtroende om Zlatan. Det bådar gott inför VM, säger Ohlsson.

- Isaksson utstrålar självsäkerhet. Han ser tryggare ut än någonsin tidigare. Han vet att han är ohotad så länge han är frisk.

Även Fredrik Ljungberg ser ut att trivas med situationen och sticker dessutom ut ur mängden.

- Alla andra har sina händer på knäna, medan Ljungberg sitter avslappnad med sina på låren. Det kan tolkas som att han gärna går sin egen väg.

Den enda av de svenska superstjärnorna som inte ger samma förtroendeingivande intryck är förvånansvärt nog Henrik Larsson.

- Han hissar axlarna och ser inte alls avslappnad ut, inte som någon som just har vunnit Champions League. Men det finns alltid reservationer när man tolkar en sådan här bild. Han kanske hade ont i magen eller var hungrig.

HÄR ÄR EXPERTENS ANALYS AV DEN SVENSKA VM-TRUPPENS KROPPSPRÅK

Janna Roosch Haraldsson