Bank: Ju mindre det surrar kring Sverige - desto bättre

FOTBOLL

Kim skriver på, Kalle har skrivit på, Zlatan skrivs det bara om.

Det är två veckor till VM. Ju färre hemligheter desto bättre.

Det var som om alla tagit långhelg. VM-truppen återsamlades på Råsunda, och ingen brydde sig.

Det mediala lämmeltåget från Visby och Göteborg hade tunnats ut, det syntes knappt längre.

De som var där ville förstås prata med Kim Källström, men eftersom Kims övergång till Lyon bara är klar till 99 procent ville han inte prata om den.

Roland Andersson drev upp tempot lite i träningen, det var lite mer löpning och lite mer hårdhet i spelövningarna. Henrik Larsson var ovanligt oskarp, men bjöd i alla fall på en kopia av 3-0-målet mot Bulgarien 1994. Ett gott tecken.

Annars var det lugnt, och det har varit väldigt lugnt kring landslaget den senaste veckan.

Gott så. Utmärkt.

Klubbarna vill göra klipp före VM

Det här är kontraktsskrivandets förlovade tid - se bara på Kent Carlzon, agenten som inte ens kunde åka till Paris och shoppa utan att råka sälja Kalle Svensson till Rangers. Rykten surrar runt om i Europa, och många klubbar vill se till att knyta upp spelare innan de råkar göra kalassuccé i VM och priset sticker iväg.

Men ju mindre det surrar kring Sverige, ju bättre är det.

Martin Dahlin spelade hela VM 1994 med Everton hängandes i hasorna, och det gick ju rätt hyfsat. Men så är Dahlin också Dahlin. Alla mår inte bra av att inte veta vart de ska ta vägen i höst.

- Jag tror att det var skönt för Kim att få klart med Lyon före VM, så han slipper oroa sig. Nu kan han få en kick av det här i stället, sa Anders Svensson.

Anders har säkert rätt. Han var i fin form i går, och gjorde ett mål där han dribblade av ett helt motståndarlag och ett par medspelare. Det är bra att slippa oroa

sig.

Minns bara hur det var med Henrik Larsson inför EM för två år sedan. Rob Jansen gjorde klart med Barcelona bara dagar före premiären. Henke själv sa inget, men han log med hela ansiktet. Sedan gjorde han ett kanonmästerskap.

Den som skulle må allra bäst av ett positivt besked före VM är Christian Wilhelmsson. Övergången till Nantes frös inne (och det var lika bra det, dagens Nantes är tyvärr inte vad de var för tio år sedan), och Chippen har börjat få liknande tendenser som Kim Källström haft i landslaget förut.

Han vill för mycket, fastnar mellan överambition och tvekan. Chippen har varit på väg från Anderlecht väldigt länge nu, och vet att många klubbar följer honom. Hans exhibitionistiska drag blir värdelöst när det paras med prestationsångest. Så ge honom ett kontrakt nu, så han kan komma till VM med lätta fötter.

Efter EM flyttade Marcus Allbäck till Bundesliga, Erik Edman till Spurs, Tobias Linderoth till Köpenhamn, Mikael Nilsson till Southampton och Zlatan Ibrahimovic till Juventus.

Zlatan är förstås den alla pratar om nu också, men han verkar kunna koppla bort det på ett moget sätt: "det är enkelt - det gäller inte mig, det gäller Juventus".

De senaste tecknen talar för att han dessutom har helt rätt.

Om Juves ledning bestämt sig för att behålla honom, oavsett vilket, så hade ett misslyckat VM kunnat få eventuella köpare att tveka. Men nu signaleras det från Turin att Juves plan B - för Serie B - är att släppa sina stora stjärnor. Då står dörren öppen för Zlatan oavsett vilket, han behöver inte oroa sig.

Vill vi ha mål till varje pris?

Gårdagens stora samtalsämne var annars klappjakten på försvarsfotbollen.

Fifa byter ut bollarna mot fladdriga plastbollar och tunnar ut offsideregeln. Allt för att göra det enklare att göra mål. Revolutionen bygger på vulgäruppfattningen att många mål betyder bra fotboll.

Nästa steg? Att göra målen större, planen mindre, tillåta slunga och mopeder, införa sarger, ställa Pål Lundin i mål och låta Zdenek Zeman coacha alla lag samtidigt.

Men är det verkligen mål vi vill ha, till varje tänkbart pris?

Simon Bank