Svensson till Glasgow

FOTBOLL

Skrev treårskontrakt i Paris i dag

Foto: Ulf Höjer
Lämnar Göteborg. Karl Svensson blir proffs i Glasgow Rangers direkt efter VM.

Han var en skräll i Lars Lagerbäcks VM-trupp.

I dag blev det klart att Karl Svensson, 22, lämnar IFK Göteborg direkt efter VM för att bli proffs i skotska Glasgow Rangers.

I Paris skrev han i dag under ett treårskontrakt med den skotska toppklubben.

– Det här är en stor möjlighet för mig i min fortsatta utveckling och för min karriär, säger Svensson till Glasgow Rangers hemsida.

Svensson och hans agent mötte Rangens klubbledare Martin Bain och Paul Le Guen i Paris i dag där man kom överens om ett treårskontrakt.

– Jag känner Karl och jag är glad över att ha skrivit kontrakt med honom. Han har gjort snabba framsteg och jag känner att vi kan göra honom tillen ännu bättre fotbollsspelare, säger Glasgow Rangers manager Paul Le Guen.

– Jag vet att Rangers fanns på plats när vi mötte Malmö och jag blev nyfiken när jag hörde det. Jag är glad över att vi kommit överens och jag ser mycket fram att flytta till Glasgow. Atmosfären ska vara fantastisk där och jag kan knappt vänta att få komma dit, fortsätter Svensson.

Den 22-åriga mittbacken kom till Göteborg från Jönköpings Södra 2003. Svensson hann göra 54 allsvenska matcher i Blåvitt.

– Vi önskar Kalle lycka till i Glasgow och skotska ligan, säger IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild på klubbens hemsida.

På Glasgow Rangers hemsida beskrivs Svensson som en stark och mycket talangfull mittback och pekas redan ut som en idealisk partner till Julien Rodriguez som redan finns i klubben.

– Det är upp till honom att bevisa att han ska ha en plats i laget. Men han är stor och stark och jag tror han passar i Skottland, säger Le Guen.

Klubben blev vinnare i ett race där flera andra klubbar också var ute efter Svenssons signatur.

Svensson är inte den första svensk som provar lyckan i Glasgow Rangers. Tidigare har såväl Jonas Thern som Joachim Björklund representerat klubben. Nu är det alltså den svenska mittbackstalangens tur att testa på proffslivet i klubben.

Svensson har också för avsikt att pressa Henrik Larsson på lite uppgifter om hur det är att bo i Skottland under kommande VM-turnering.

– Jag vet att ”Henke” kan berätta allt om Glasgow. Jag har hört att det ska vara ett bra ställe att bo på.

Svensson är Rangers andra nyförvärv i vår. Förra veckan skrev klubben kontrakt med Austria Wiens tjeckiske mittfältare Libor Sionko.

För IFK Göteborg väntar en icke avslöjad övergångssumma.

– Men tyvärr får vi inte så mycket betalt som vi velat få för en spelare av Kalles kaliber, säger Håkan Mild till Svt Text.

Vem som ersätter Svensson i Göteborg är ännu oklart. Ett namn som nämn är före detta IFK-spelaren Mikael Antonsson.

Patrick Kipler

ARTIKELN HANDLAR OM