Fagerlund: Det kan vara Liverpools år i år

avFrida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Manchester City sprang hem rekord i antal poäng, längst segersvit, bäst målskillnad... och framför allt hela ligan.

Innebär det att Premier League 2018/2019 redan är avgjord?

Knappast – det finns i alla fall en tysk vars kraftverk fullkomligt pyr av styrka.

Först och främst måste vi konstatera att väntan äntligen är över.

På sätt och vis känns det som ett helt år sedan Premier League verkligen frodades på riktigt och där får Pep Guardiola ta på sig skulden.

Tränaren såg till att ligan var avgjord redan i oktober och framåt vårkanten var det betydligt mer pulshöjande att följa bottenstriden jämfört med toppen. Statistiken talar visserligen emot att Manchester City försvarar titeln i år (senast en klubb gjorde detta var 2006–2009 då lokalrivalen United plockade tre raka) men det finns samtidigt inte speciellt mycket som antyder att de kommer missa den.

Laget slog så många rekord förra säsongen att det nästan blev svårt att hålla reda på. Flest poäng (100), flest vinster (32), flest bortavinster (16), flest mål (106), längst segersvit (18), bäst målskillnad (+79) och störst vinstpoängsmarginal (19). I år lär dominansen inte bli lika skrytsam, av den enkla anledningen att konkurrenterna nu vet vad som väntar. Kevin de Bruyne, David Silva, Leroy Sané, Sergio Agüero, Gabriel Jesus (för att nämna en promille av City-truppens kvaliteter, typ) kräver antingen en parkerad buss och lite flyt, eller ett rejält presspel över 90 minuter från motståndarna.

Få kan stoppa Guardiolas väloljade maskineri som nu dessutom har blivit än starkare med nyförvärv som Riyad Mahrez och en Phil Foden som har växt till sig.

Det finns möjligtvis en utmanare.

Alisson kan bli avgörande

För Jürgen Klopp har i maklig takt byggt ihop sitt eget kraftverk med sin tyska signatur tydligt markerad över hela skapelsen. Förra sommaren anlände ”den spännande anfallaren” Mohamed Salah från Roma, ett år senare omnämns han som en potentiell kandidat till fotbollens finaste pris Ballon d’or. 19-årige Trent Alexander-Arnold fick en VM-biljett till Ryssland, Andy Robertson från Hull ett verkligt erkännande. Dessutom är det nog få som fortfarande klagar på Virgil van Dijks svindlande prislapp på 837 miljoner kr då han faktiskt täppte till den evinnerliga luckan i mittförsvaret.

Det råder ingen tvekan om att Reds-supportrarna har haft en lugn och skön sommar, i positiv bemärkelse. Naby Keita var klar sedan tidigare, Fabinho trillade in genom fönstret kort efter att det hade öppnats. De senaste månaderna har målvaktshysterin underhållit sillyseason-älskarna och även där fick Liverpool som de ville. Det finns inte mycket som talar emot att Alisson (som var världens dyraste målvakt fram till i onsdags då Chelsea pungade ut cirka 830 miljoner kronor för Kepa Arrizabalaga) kommer vara värd sin vikt i guld när säsongen så småningom summeras.

Kanske är han till och med skillnaden mellan en titel och en andraplats.

Guardiola borde hungra efter Champions League

De gånger Guardiolas virke faktiskt darrade förra säsongen låg Liverpool oftast bakom. Få andra lag har orken att pressa så högt, springa så långt och framför allt ställa om så snabbt. Finalen i Champions League blev resultatet av dessa kvaliteter, och kanske är den medaljen ytterligare ett tecken på att det kan vara Liverpools år i år.

För nog är säkert Pep Guardiola sugen på att gå långt i världens mäktigaste klubblagsturnering, nu när han redan har dammat av ligan med vänsterhanden. Det kan möjligen öppna för några fler poängtapp under våren, som i sin tur kan bli avgörande för Liverpools del.

Det är visserligen omöjligt att se in i Premier League-framtiden redan i augusti. Men fokuserar man tankarna riktigt, riktigt noga går det faktiskt att se konturerna av Jordan Henderson som höjer bucklan över huvudet i maj.

En helt världsfrånvänd bild är det knappast. Det återstår att se om den blir verklighet.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM