Basel - ett lag med stora problem

FOTBOLL

”Passar oss bra”

BASEL. Spelet stämmer inte och tränaren Christian Gross är pressad och på uselt humör.

Samtidigt släpper FC Basel in 1,08 mål i snitt per match – och i kväll måste IFK Göteborg göra minst ett.

– Det låter lovande, säger lagkaptenen Niclas Alexandersson.

Sportbladet har gjort en sammanställning där varje land i Europa representeras av det lag som släppt in minst antal mål i snitt i sin liga. I Schweiz toppas statistiken av FC Basel. Men av de bästa lagen i Europa i den här kategorin hamnar IFK Göteborgs motståndare på sista plats med 1,08 insläppta ligamål i snitt per match under förra säsongen.

– Det passar ju oss bra eftersom det räcker med att vi gör ett om vi håller tätt bakåt. Och säkrar vi bara defensiven är jag övertygad om att vi kommer att få våra chanser. Vi vet att Basel är fysiskt tunga men spelmässigt hänger vi definitivt med. De har 1-1 att gå på och vi slår fortfarande ur underläge, samtidigt har vi bra självförtroende efter den senaste tidens resultat, säger Niclas Alexandersson som i kväll troligen är tillbaka i startelvan efter att ha vilat mot Malmö FF i lördags.

Förlust i genrepet

FC Basel förlorade helgens genrep mot Sion (0-2) efter två grova missar i försvaret. Laget har dessutom inte gjort ett enda spelmål den här säsongen (fem matcher). Det är bara fasta situationer som gett utdelning. Pressen på de schweiziska mästarna är enorm och en förlust mot Blåvitt skulle vara ett jättefiasko.

På gårdagens presskonferens var därför tränaren Christian Gross märkbart butter. En schweizisk journalist ville vara artig mot de svenska kollegorna och ställde en fråga på engelska i stället för tyska.

Gross sur

Det gillade inte Gross.

– Vi behöver inte vara så vänliga mot våra gäster. Vi ska inte anpassa oss efter dem. Då tappar de respekten för oss, sa Gross som annars inte bjöd på några överraskningar.

Florian Raz, reporter på lokaltidningen Basler Zeitung, säger:

– Han har vaknat på fel sida och verkar lite nervös.

Sportbladet fick samma beska behandling efter presskonferensen.

Christian, vem är enligt dig Göteborgs mest betydelsefulle spelare?

– Det var en mycket löjlig fråga. Hela laget är lika viktigt, svarade Gross, skakade på huvudet och lommade iväg.

ARTIKELN HANDLAR OM