Här hamnar Sverige i genrepslottningen

avAndreas Käck

Fifa har genomfört en ”genrepslottning” för att illustrera hur fredagens drama kommer gå till.

Var Sverige hamnade?

I grupp G, med Marocko, Mexiko – och Argentina.

Sätt inte morgonkaffet i halsen nu!

Lottningen som Fifa har lagt ut på sin officiella hemsida och Youtube-kanal är alltså bara en simulering, en illustrering av hur den riktiga lottningen (på fredag) kommer att gå till.

Först då vet vi vilka Sverige hamnar med.

Men den skrockfulle kanske kan hitta något gott – eller dåligt – omen?

Vi kan i alla fall konstatera att simuleringen placerade Janne Anderssons landslag i grupp G, tillsammans med Marocko, Mexiko – och Argentina.

Genrepslottningen.

”Oerhört laddade”

Den gruppen får – med rådande förutsättningar – ändå klassas som helt okej men frågan är om något lag skrämmer Sverige nästa sommar? Efter playoffsuccén mot Italien bröstade i alla fall lagkapten Andreas Granqvist upp sig och sa:

– Ingen kommer att underskatta oss i VM. Vi har slagit ut både Holland och Italien och besegrat Frankrike. Det säger lite grann. Vi är oerhört laddade inför Ryssland.

Sverige i seedningspott tre

32 lag är kvalificerade för VM och de ska fördelas i åtta olika grupper.

I fredagens lottning kommer det att finnas fyra så kallade ”seedningspotter”. I den första finns Ryssland (i egenskap av värdnation) samt de sju högst rankade lagen.

Sverige är i seedningspott tre, tillsammans med Danmark, Island, Costa Rica, Tunisien, Egypten, Senegal och Iran – och kan inte lottas något av de nyss nämna lagen.

Andra regler för Uefa-lag

Uefa har 14 landslag i VM och eftersom den representationen är så pass mycket större än övriga medlemsorganisationer/kontinentala konfederationer (såsom Conmebol och Concacaf) säger Fifas regler att varje grupp måste innehålla minst ett – max två – europeiska landslag.

Andra kontinenters landslag kan inte lottas mot varandra. Exempelvis kan inte Argentina (seedningspott ett) lottas mot Colombia (seedningsgrupp två).

Ett minst sagt komplicerat system som Fifa nu känner sig manade att förklara – trots att flera dagar återstår till den verkligen lottningen ska genomföras.

Det sker klockan 16:00 på fredag – och du kan givetvis följa dramat här på Sportbladet.

Här är lagen som är klara för VM 00:18
ARTIKELN HANDLAR OM