Så ska Djurgården hindra ny skandal

FOTBOLL

Har jobbat med tre särskilda metoder

1 av 12 | Foto: Flera ölflaskor kastades in - och ytterligare något typ av föremål som träffade Mjällbys spelare Gbenga Arokoyo efter målet. Domaren tog då beslutet att avbryta matchen och spelarna lämnade planen.

Djurgården hjälpte polisen att identifiera "päronkastaren" som sabbade festen på Stadion.

Nu kraftsamlar man – för att förhindra en ny publikskandal.

– Nästa match ska bli en fest, säger ordförande Tommy Jacobson.

Stockholmspolisen kallade i går en man till förhör, misstänkt för att ha kastat in det päron som förstörde premiärmatchen mot Mjällby. Det var Djurgårdens egen kamerautrustning som gjorde att mannen kunde identifieras.

– Vi började kolla på videomaterial redan samma kväll och kunde ganska snabbt ringa in vem det var som kastade. Sen är ingen person dömd i nuläget, det måste man komma ihåg, säger Djurgårdens ordförande Tommy Jacobson.

Redan på torsdag spelar Djurgården på Stadion igen, då Brommapojkarna kommer på besök. Jacobson berättar att han, med kollegor, jobbar med tre särskilda metoder för att motverka att en ny skandal inträffar:

Dialogen med fansen.

– Vi har haft en intensiv och bra dialog med Järnkaminerna. Vi vill få till ett tydligt "statement" om att detta inte är okej. Det bästa sättet är att göra matchen mot BP till en stor fest.

Extra säkerhet.

– Vi pratar om att sätta in extra publikvärdar. Det är definitivt aktuellt.

Slutar med petflaskor.

– Vi har tagit bort petflaskorna helt från arenan. Det beslutet togs med omedelbar verkan, nu kommer all dryck att hällas upp i platsmuggar.

”Järnkaminerna har gjort sitt”

Någon extra visitering inför matchen är dock inte aktuell. Där känner Djurgården att de redan gör tillräckligt. Det viktigaste är att i enad kraft ta avstånd från våld på läktarna, menar Jacobson.

– Järnkaminerna har ju lagt ut massa texter på sin hemsida också. De har verkligen gjort sitt.

Ytterligare en fråga som Djurgården tampas med är hur man ska kompensera de som hade biljett till premiären, men som fick gå hem efter 37 minuters fotboll. Det blir aktuellt först till cupmatchen mot Örgryte den 1 maj.

– Det är inte en helt enkel sak att lösa. Frågan är ju hur många som har sina biljetter kvar.

I praktiken måste man alltså ha sparat biljetten för att kunna bevisa att man var där?

– Det är här vi får problem, men vi får göra så gott vi kan. Vad jag kan säga är att vi inte kommer att vara lagda åt det restriktiva hållet vad gäller kompensation.

ARTIKELN HANDLAR OM