Enkät: Skulle du kunna tänka dig ta över Dif?

FOTBOLL

1. Skulle du kunna tänka dig att ta över Djurgården?

2. Spelar eventuell hotbild in i beslutet?

Jens Fjellström, 46, expertkommentator C More

1 Jag trivs bra med det jag gör just nu.

2 Egentligen borde du ställa den här frågan till någon som är tränare.

Tord Grip, 75, hjälpscout

1 Nej, nej. De ska väl inte ta åldringar till sånt, haha. Jag är inte inblandad där.

2 Det tror jag inte, jag tror inte att någon tänker på det när man tar ett jobb. Man är nog intresserad av fotbollen, klubben och de förutsättningarna som finns i klubben. För mig spelar den inte in.

Jesper Blomqvist, 39, fd spelare och tränare

1 Nej. Jag har inte varit intresserad över huvud taget, jag har inte varit inne i fotbollen på länge. Så just nu är det

inte aktuellt på något sätt.

2 Det gör ju inte saken roligare, det gör inte att man blir mer sugen på att träna klubben. I Hammarby hade vi lite i det hållet, och det är aldrig kul. Man tappar motivationen.

Zoran Lukic, 56, tränare IFK Lidingö

1 Det är en hypotetisk fråga. Senast jag var där blev allt fel, de hade helt fel styrelse och jag sattes i en sits jag inte gillade. Jag kommer alltid att älska Djurgården, men det är inte aktuellt nu. Jag skulle tacka nej.

2 Tränar man Djurgården, AIK, Hammarby, Göteborg och Malmö, de lite större klubbarna i Sverige, så ska man vara beredd på att det kan förekomma sådana här saker. Jag vill inte säga att det ingår i jobbet, men det kan inte heller vara en större överraskning för de som jobbar inom föreningarna. Sen är det alltid svårt som utomstående att veta vad som har sagt och gjorts tidigare. Men jag skulle aldrig vika mig för hot.

Thomas Dennerby, 54, fritidschef i Tyresö

1 Jag har inte ens tänkt tanken.

Jag har ett jobb som jag trivs väldigt bra med just nu, men man ska aldrig säga aldrig. Jag stänger inga dörrar.

2 Jag hoppas bara att fotbollen inte blir en miljö där det är svårt att rekrytera tränare. Det vore ett jättemisslyckande. Fotbollen ska inte få styras av människor utanför. Det som har hänt kan få många att tänka efter en gång extra. Självklart blir man påverkad av en sån situation om man ska fatta beslut, man har ju även ett ansvar mot sin familj och de som står en nära. Det gäller att man är mentalt förberedd på det man ger sig in i.

Sören Cratz, 64, tränare för IFK Norrköpings U19-lag

1 Nej, jag kan inte tänka mig att ta över Djurgården. Jag är en gammal man och hjälper Norrköping på ungdomssidan just nu. Djurgården är inte aktuellt för mig och det vore nog inte så lyckat om jag som gammal Bajentränare gick dit.

2 Den sportsliga situationen är ju en underbar utmaning. De ligger sist i tabellen och det kan egentligen bara bli bättre. Sen tror jag att det finns många tränare som inte är rädda, som sitter hemma och väntar på att få en förfrågan. Jag tror inte att de mörka krafterna i Djurgården kan förstöra så mycket.

Stefan Rehn, 46, tränare Jitex

1 Jag har inte ens funderat på det, jag har ett jobb hos Jitex och ett jobb som kommentator. Jag vet inte om jag skulle fundera på det om jag blev erbjuden jobbet.

2 Jag kan inte svara för andra. Jag tror man tänker hur klubben ser ut historiskt sett, hur man jobbar och hur länge tränarna var där, filosofin och så vidare.

Sören Åkeby, 61, tränare IFK Värnamo

1 Jag har inte fått någon förfrågan från Djurgården. Det var många år sedan jag var där och de har nog andra lösningar. Men om man får förfrågan så är det klart att man skulle fundera på det. Jag skulle alla dagar i veckan kunna träna Djurgården igen. Men frågan är inte riktigt relevant nu eftersom jag är anställd av IFK Värnamo.

2 Jag har varit i Djurgården tidigare, så jag skulle aldrig fundera på det. Jag funderar inte på att jag ska förlora matcher eller bli hotad. Man har aldrig det i huvudet. Då ska man nog aldrig gå in i den här branschen. Men det är samtidigt bedrövligt att man ska bli hotad.

Tom Prahl, 64, fd fotbollstränare

1 Nej, jag tror inte det. Jag tror inte det blir aktuellt med en förfrågan heller. Djurgården är ett anrikt lag, men det är rätt många spår som förskräcker en skåning att åka till Stockholm och ta hand om Djurgården. Jag har slutat och det finns ingen anledning att ändra på den ståndpunkten.

2 De som är inne i tränarsvängen är medvetna om att det är ett tufft klimat. Jag tror man hade tänkt efter mer än en gång, men möjligheten är också stor.

Tommy Söderberg, 65, förbundshandledare

1 Nej, jag är 65 år och har gjort mitt.

2 Allt sånt som har hänt i Djurgården gör ont. Jag känner väldigt starkt för Magnus och Tommy, som jag tycker var på väg i rätt riktning med klubben. Det tar mycket kraft, men jag hoppas att Djurgården kan hitta någon bra ny tränare.

Lennart Wass, 60, fd tränare Djurgården

1 Nej, det är inte aktuellt. Det vore inget bra alternativ för mig, men jag hoppas det löser sig för Djurgården.

2 Det är knepigt att jobba som tränare i en storstad, mycket beroende på att det är svårt att bygga ett lag på lång sikt. Sen kan det ju vara svårt att locka spelare till klubben också. Det är inte bara hoten som ställer till det för Djurgården. Det är turbulent på alla plan just nu.

Anders Grönhagen, 59, invald som sportsligt ansvarig i Dif:s styrelse

1 Det är inte mina ambitioner att träna Djurgården, så är det.

2 Jag har varit i föreningen i tolv–tretton år tidigare, så jag skulle aldrig känna någon rädsla för att träna klubben.

Roland Nilsson, 49, egen företagare

1 Det är ett beslut jag får ta när frågan ställs till mig. Det är ingen idé att spekulera innan dess. Just nu är jag ledig och inget annat ligger i vägen. Om jag får frågan ska jag fundera på det.

2 Det är solklart att det är tufft att komma dit som tränare. Samtidigt är det en liten klick som förstör för många och som klubb är Djurgården bra i övrigt.

Även före detta Helsingborgs­tränaren Åge Hareide, 59, nämns i spekulationerna.

– Det skulle absolut vara intressant. Djurgården är en mycket stor förening i Sverige med starka fotbollstraditioner och har en hemma­plan som är fantastisk att spela på, säger han till Expressen.

Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM