Här tar supportrarna ställning mot homofobi

Av: Kristopher Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Förhindrar människor från att fritt uttrycka, och leva ut, sin sexualitet”

1 av 13 | Foto: GETTY

Sex veckor efter att den amerikanske landslagsmannen Robbie Rogers kom ut som homosexuell och slutade med fotbollen visar tyska fans att det finns hopp om utplåna homofobi inom herrfotbollen.

En massiv demonstration anordnades från läktarhåll när St. Pauli tog emot Paderborn.

Homosexualitet är fortfarande tabu inom den professionella herrfotbollen. När svenske Anton Hysén kom ut som homosexuell 2011 som blott den andre herrfotbollspelaren hoppades han att fler skulle följa. Den enda som följt honom är amerikanen Robbie Rogers, som kom ut för två veckor sedan, och slutade med fotbollen i och med det.

– Inom fotbollen är det uppenbarligen omöjligt att komma ut. Det är galet och sorgligt, sade Rogers till The Guardian i helgen.

Men under gårdagens match mellan St. Pauli och Paderborn i den tyska andraligan visade hemmalagets supportrar att det finns hopp.

”På väg tillbaka”

St. Paulis supportrar anordnade i samarbete med den anti-fascistiska organisationen Alerta Network under matchen en demonstration mot homofobi.

"Homofobiska ramsor och trakasserier mot motståndarfans eller spelare, eller till och med domare, ser ut att vara på väg tillbaka in på fotbollsarenorna. Detta beteende på flera av landets arenor förhindrar människor från att fritt uttrycka, och leva ut, sin sexualitet", skrev en supportergrupp och Alerta i ett gemensamt uttalande innan matchen.

Med banderoller, flaggor och ballonger visade supportrarna med all tydlighet att man vill göra någonting åt situationen.

Se supportrarnas demonstration här! (OBS: Extern länk)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN