Beordrad att flyga hem – av Stahre

IFK Göteborg kallar hem Jakob Johansson från landslaget

CHIANG MAI. IFK Göteborg beordrar Jakob Johansson att flyga hem mitt under landslagets januariturné.

Egentligen ville de ha hem Tobias Hysén också – men efter diskussioner med förbundskapten Erik Hamrén och landslagsledningen bestämdes att "Tobbe" skulle stanna kvar i Thailand.

– Det är bara att acceptera, säger Jakob som ansluter till Blåvitts träningsläger på La Manga efter morgondagens match mot Nordkorea.

När Sportbladet pratar med den 22-årige innermittfältaren inför ett träningspass i Chiang Mai, norra Thailand, där januariturnén pågår för fullt, är han mer eller mindre ovetande om varför han ska sätta sig på planet för att flyga till den spanska solkusten där Blåvitt har sitt träningsläger.

– Det är en fråga du främst får ställa till IFK. Det var ett beslut som togs ovanför mitt huvud. De ville ha tillbaka mig så fort som möjligt och det är något de har kommit överens om. Jag är glad att jag får vara här nu och försöker njuta så mycket som möjligt, säger Jakob Johansson i solgasset intill träningsplanen.

Ville ha hem Hysén också

Eftersom landslagets januariturné inte ligger på så kallade Fifa-datum är det upp till klubbarna om de vill släppa sina spelare eller inte. FC Köpenhamn och Rosenborg brukar ofta säga blankt nej, och Blåvitt-tränaren Mikael Stahre förklarar det hela som en kompromiss mellan klubblag och landslag.

– Egentligen ville vi ha hem både Tobias Hysén och Jakob Johansson till Copa del Sol och äskade om det till Hamrén. Landslaget ville ha kvar Hysén åtminstone. Vi har haft en dialog och det blev en kompromiss. Med Pontus Farnerud skadad är vi lite tunnare centralt och då är det bra att Jakob kommer hem, säger Stahre.

Jakob Johansson har förståelse för motiveringen

– Just nu har vi inte fullt så mycket folk på den positionen (centralt mittfält) som vi kanske skulle vilja ha, säger han.

Hade du inte velat vara kvar hela landslagslägret då?

– Som jag sa, jag försöker att inte se det på det sättet. Jag får chansen att vara här just i detta nu. Sedan är det bara att acceptera det andra.

När åker du?

– På torsdag. Tanken är att jag ska vara tillgänglig till vår match på fredag (mot Shakhtar Donetsk). Sedan får vi se hur statusen är om jag spelar eller inte, säger Jakob Johansson.

Kan lämna efter säsongen

Att han gör landslagsdebut mot Nordkorea från start är däremot redan klart. Jakob har sett pigg ut på träningarna och förbundskaptenen vill se honom i match innan han lämnar truppen.

Jakob Johansson befinner sig dessutom i en situation då hans kontrakt går ut efter årets säsong, precis som för ytterligare sju IFK-spelare.

– Jag och min agent har en dialog med Håkan Mild (sportchefen). Exakt hur vi ligger till får du ta med min agent, säger Jakob.

Vad vill du själv?

– Jag vill se fram emot en säsong i IFK Göteborg. Mycket mer kan jag inte säga.

Om du spelar ut kontraktet är det lättare att sticka utomlands sedan…

– (skratt) Det brukar var mycket snack om sådant men som sagt, detaljerna får du ta med min agent.

Skulle du kunna tänka dig att göra det eller vill du att IFK ska få pengar för dig i fall du flyttar?

–  Svår fråga.

Hur tänker du kring det?

– Jag försöker att inte tänka på det överhuvudtaget.

Men de diskussioner du och din agent har med IFK, de handlar om en förlängning, annars har ni inte så mycket att diskutera, eller?

– Precis.

Hur känns det då?

– Som jag jag sa, jag försöker att inte fundera på det. Jag ska köra på den här säsongen, sedan får vi se. Jag har ingen större lust att lägga fokus på det utan försöker lägga fokus på det fotbollsmässiga.

Det gick bra för dig i fjol, du har gått starkt i U21-landslaget, du har kommit med på januariturnén…det är stora kontraster mot för några år sedan, då du var kritiserad av fansen. Hur ser du på resan du gjort?

– Det har gått väldigt fort egentligen. Bara för något år sedan var det väldigt annorlunda. Många trodde att jag inte skulle få spela alls i fjol.

Inte nöjda med 2012

Vad tänkte du själv när IFK gjorde alla värvningar?

– Jag tyckte att det skulle bli kul samtidigt som jag visste att det skulle bli tufft att få spela. Men sedan som det blev med skador fick jag chansen och det kändes som att jag tog den. Det tog en oväntad vändning.

– Jag fick mycket användning av att jag spelade mittback under våren. Det var nyttigt att testa på en ny position, det utvecklade mig som mittfältare också. Jag lärde mig andra delar av spelet som jag sedan kunde ha användning av som mittfältare. Exempelvis närkampsspelet och vissa andra situationer som du får en annan sorts förståelse för om du har spelat mittback.

Vad har ni sagt om fjolårssäsongen internt?

– Vi är naturligtvis inte nöjda med det som varit. Nu har vi fått behålla större delen av truppen. Än så länge har vi inte tagit in så många nya spelare, pressen är förmodligen mindre på oss, strålkstarljuset lyser i alla fall inte lika starkt.

Blev det en belastning i fjol?

– Det är klart att det blev extra press. Kanske inte just på mig men visst var det mycket press. Medierna ville mer eller mindre sätta press på oss, de skrev att vi mer eller mindre skulle jogga hem allsvenskan. Det är lättare sagt än gjort.

Har ni identifierat något grundläggande som gick snett?

– Svårt att peka på något exakt förutom hausningen då. Det var en mix av väldigt mycket. I början av säsongen spelade vi bra fotboll men fick inte ut det vi ville. Sedan kom vi in i en formsvacka där vi inte spelade bra. Sedan hade vi perioder där vi var bra. Det gick väldigt mycket upp och ner. Det är svårt att peka ut något exakt.

Känns det bättre nu?

– Det tycker jag absolut. Vi har fått behålla större delen av truppen och vi har så pass många bra spelare att vi ska komma bättre i allsvenskan. Nu har vi fått ett år att spela ihop oss på, det ska nog gynna oss.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.