”Isak måste få stå”

FOTBOLL

Sportbladets Peter Wennman: Snart måste Isaksson be "Psycho" att torka sig nånstans

Foto: scaNPIX
Vakna, Pearce Manchester Citys tränare Stuart Pearce bör ge Andreas Isaksson chansen nu, skriver Sportbladets krönikör Peter Wennman.

MANCHESTER

Det drar en iskall, bitter vind in över staden Manchester och det räcker inte med att fälla upp kragen a lá Eric Cantona.

Detta är en kyla som biter sig fast bakom öronen, ner över halsen, vidare längs låren... och som sätter en istapp i ryggen på såna som Andreas Isaksson.

För att inte tala om hur svensk sportjournalistik borde skaka.

Ämnet Isaksson först:

På bänken igen när Manchester City slog Southampton med 3-1 i FA-cupen i går, det är då själva satan.

Vi behöver inte vara löjligt nationalistiska för att inse att Andreas Isaksson är en av världens bästa målvakter. Det är bara att spela upp filmen från VM senast: utan Isaks idioträddningar hade Tyskland slagit Sverige med 6-0.

Så vad gör han HÄR, i fucking Manchester?

City´s träningsanläggning ligger närmare Old Trafford än vad Uniteds gör, så jag antar att Isaksson tänker avundsjuka tankar om det som händer Henrik Larsson på granngården i Carrington.

Andreas är, kort och gott, värd ett bättre liv än det han lever nu.

Han får stå tillbaka för en alldeles utmärkt Nicky Weaver, som har City-managern Stuart Pearce´s absoluta gillande. Men om inte Isak får stå snart måste han faktiskt ta och be den gamle hjälten "Psycho" att torka sig nånstans.

Så här kan det ju inte fortsätta.

Har han fallit i onåd?

Nicky Weaver svarade för en jättetabbe när Southampton gjorde 0-1 i går, och om det inte övertygar City om ett målvaktsbyte inför nästa match (Arsenal borta i ligan) så måste vi inse att Isaksson har fallit i onåd på nåt vis.

Då måste han be att få lämna det frystorkade, vindpinade Manchester och sälja sig - till nästan vilket pris som helst - till en klubb som uppskattar honom.

Jag kan förstå (men mycket tveksamt) att strålande målvakter som Chelseas Carlo Cudicini och Arsenals Manuel Almunia kan nöja sig med att få stå en cupmatch varannan månad eftersom de får så hiskeligt bra betalt - och för att klubbens förstamålvakter är ÄNNU bättre.

Men Andreas Isaksson ska inte ha ett sånt fotbollsliv. Han ska stå. Han ska visa vad han kan. Han ska inte längre acceptera att vara nummer två.

Så till ett känsligare ämne:

Det har i alla tider sagts att läsarna inte bryr sig om interna mediala konflikter, typ Aftonbladet-Expressen. Det är intressantare när det handlar om AIK-Djurgården.

Men klimatet har förändrats i takt med internet, olika fanforum, mejlbombardemang, kabel-tv och annat, det är som om sporten och media och konsumenterna lever i en närmare symbios än nånsin.

Så:

Det känns viktigt att påpeka att en viss tidning i det här landet, och det är inte Sportbladet, sprider dynga som gör att hela mediakarussellen kring Henrik Larsson blir fullständigt förvirrad.

Spekulerar fritt

Dyngan produceras först av engelska söndagstidningar, typ People, Sunday Mirror och News of the World. I korta snuttar kan de, som de två senaste söndagarna till exempel, påstå saker om Henrik Larsson och Manchester United som inte är sanna.

De spekulerar fritt om Henkes framtid, utan att ha talat med vare sig honom eller Sir Alex Ferguson. De ljuger, fejkar och bedrar. Och de gör det för att de inte kommer ut igen förrän om en vecka, nästa söndag.

Det är då beklagligt att en svensk tidning, ej Sportbladet, gör jätterubriker över hela uppslag grundade på dessa uppgifter. Kopierade rakt av.

Det skapar förvirring och oro och konstiga spekulationer över hela fotbolls-Sverige, i andra tidningar och på internet, eftersom ingen utgår från att en svensk tidning medvetet sprider falska uppgifter.

Men så är det ju. Jag vill inte påstå att nån hos vår lille konkurrent är korkad, alltså måste det handla om skrupelfritt spridande av ljug. Ett desperat stjälande av falskheter, trots att man själv säger sig ha en "Henke-redaktion". Och var är den då?

Nå, en som vet en del om detta är Chelseas manager José Mourinho. I veckor nu har han läst om alla bråk som skakar Chelsea, om hur han och Roman Abramovich hatar varann, men i går tog han själv chansen att tala och sa:

- Ingenting av det som skrivits är sant. Jag och Roman är vänner och jag tänker vara Chelseas manager tills kontraktet går ut, år 2010.

Till sist:

När Sven-Göran Eriksson talade om Zlatan i tv i går och tyckte att svenska journalister bara var avundsjuka på herr Ibrahimovic och hans pengar...var det egentligen inte sig själv Svennis pratade om då?

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM