TV-kanaler i pengabråk

FOTBOLL

SVT och TV4 får inte visa Premier League

Foto: Bildlöst Många svenskar kommer inte att kunna ta del av nyhetsbilderna från dagens Premier League-omgång. Kanske inte alls på hela säsongen.

I dag startar Premier League – hetare än någonsin. Men det svenska folket kommer inte att få se en enda bild i de rikstäckande nyhetskanalerna. Inte i dag och kanske inte på hela säsongen.

– Jag kan inte svara på det, säger SVT-sportens chef Albert Svanberg.

Varken Sveriges Television eller TV4 har i nuläget förnyat avtalen med Canal+ vad det gäller rättigheten att sända nyhetsbilder från Premier League. Canal+ har höjt priset rejält.

– Av någon anledning så har priset för de här rättigheterna legat på en fullständigt skev nivå. Det har nästan varit en symbolisk summa, säger Canal + programdirektör Mats Örbrink.

Dubblat priset

TV4 och SVT har båda erbjudit Canal+ dubbelt så mycket som i fjol. Men det är fortfarande inte tillräckligt, menar Örbrink.

– Det handlar inte om procentsatserna. Om man köper en butik och upptäcker att det säljs oxfilé för 40 kronor per kilo så måste man ju göra något åt det. Om man sätter ett pris på 250 kronor per kilo så är det en prishöjning med 600 procent, men det är fortfarande billigt för oxfilé, säger han.

”Inget skambud”

TV 4:s sportchef Hans Pekkari har en helt annan uppfattning.

– Vi har lagt ett bud utifrån vad vi tycker de här rättigheterna är värda för oss. Då har vi landat i det här prisläget vilket är helt i klass med vad vi betalar för nyhetsrättigheterna för andra ligor av Premier Leagues dignitet, så det är inget skambud, säger Hans Pekkari, sportchef på TV 4.

”Blir inga bilder”

Mats Örbrink är övertygad om att TV4 och SVT kommer att betala det Canal+ kräver.

– Jag utgår från det. Deras kollegor i

grannländerna har gjort det, säger han.

Parterna står dock långt ifrån varandra.

– Som läget är nu så blir det inga bilder och det är tråkigt, säger SVT:s Albert Svanberg.

När kan det bli bilder i SVT?

– Jag kan inte svara på det.

ARTIKELN HANDLAR OM