Vinkas av – helt korrekt

FOTBOLL

Makondele offside med 0,5 meter

Foto: situationen René Makondele (längst till höger) nickar Jonas Lanttos inlägg i mål och jublar över kvitteringen. Den assisterande domaren vinkar dock för offside och situationen blir omdiskuterad. Sportbladet Zoom visar dock att René Makondele var offside med 0,5 meter. Även Johan Oremo var offside.

Med sex minuter kvar trodde René Makondele att han kvitterat mot AIK. Då höjde Henrik Bogdan offsideflaggan.

– Den svåraste situation jag haft i allsvenskan, säger Bogdan.

Sportbladet Zoom kan avslöja att han gjorde rätt.

AIK var spelmässigt överlägset hemma mot Gefle.

Målmässigt inte.

– Så länge det bara stod 1–0 så hade vi chansen och till slut var vi ändå bara en väldigt knapp offside ifrån ett mål som kunde ha gett oss poäng, säger tränaren Pelle Olsson.

Knapp är det minsta man kan säga. När René Makondele nickade in bollen i slutminuterna tystnade nästan hela Råsunda till dess att domare Henrik Bogdans höjda flagga upptäcktes. Makondele var förtvivlad efter matchen.

– Jag vet inte, men jag tycker inte att det är offside, säger Gefle-mittfältaren.

Två spelare offside

Inte heller Henrik Bogdan var särskilt övertygad.

– Detta är den svåraste situation jag har haft i allsvenskan, vid ett mål. Som jag bedömer det är det två spelare inblandade och när bollen slås är målgöraren också i offside, plus att vi har den andre spelaren (Johan Oremo) som påverkar. Han är offside-stående.

Efter matchen hade han inte sett situationen i efterhand.

– Men den ska bli väldigt intressant att se på video.

AIK:s mittback Nils-Eric Johanssons svar på frågan om hur han upplevde situationen visar hur osäkra alla var efter matchen.

– Jag tror att det var mål. Jag ser ju inte vad som händer bakom mig så jag kan inte säga om om det är offside, men när jag vänder mig om och ser honom nicka in den så tror jag att det är mål.

Trodde på mål

Sportbladet Zoom kan dock avslöja att Henrik Bogdan gjorde helt rätt.

René Makondele var offside med 0,5 meter och att även Johan Oremo var på fel sida sista AIK-försvarare när bollen slogs. Efter matchen gav Sportbladet Henrik Bogdan det sköna beskedet.

– Det var ju en matchavgörande situation så om det du säger stämmer så känns det såklart bra, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM