Ronaldo-kopian Nani kommer att göra många tjusiga volter i vinter

FOTBOLL

Peter Wennman: Men Tottenhams Martin Jol har det tungt

Allt handlade om vem som skulle få gå till kontoret i dag och leta fram pärmen om krishantering.

Sir Alex Ferguson slapp, han hade för övrigt glömt i vilken hylla den stod.

Martin Jol behövde inte leta han heller.

Den låg redan framme på bordet när han kom.

När det pratas om kriser redan efter fyra omgångar vet vi att det är Premier League det handlar om, men det är ju så det har blivit:

Strypsnara på från dag ett, enorma krav, oerhörda pengar på spel, noll tålamod, inga marginaler för oväntade poängförluster.

Toppklubbarna, framför allt de som investerat makabra pengar i nya spelare,

lever förstås under det största trycket.

Mästarna Manchester United kom till hemmamötet med Tottenham med en liten minikris på halsen (somliga ville göra den större än så) och hade det blivit en ny förlust hade glappet upp till Chelsea redan varit åtta poäng. Läget hade varit allvarligt.

Oroliga veck i pannan

För Tottenham, en annan toppklubb med Champions League-ambitioner, har det inte heller varit läge att strö poäng omkring sig lite hur som helst. Men det är just det Spurs har gjort, och managern Martin Jol hade oroliga veck i pannan - och styrelsens onda ögon i ryggen - när han kom till Old Trafford i går.

Gick han omkring och muttrade klyschor om små marginaler efteråt kan man inte klandra honom.

Man United vann med 1-0 efter Nanis mäktiga skott i andra halvlek, och medan Sir Alex fick tillbaka spänst i både ben och handslag sjönk Martin Jols huvud ner en bit till mellan axlarna.

Bara fyra omgångar ... och man kan redan känna stressen, pressen och småpaniken i luften.

Spurs siktar som ni vet lite högre än vanligt i år, men trots de dyra spelarköpen och ett riktigt, riktigt intressant lag på papperet har klubben förlorat tre av fyra matcher.

Martin Jol säger att han inte är orolig för sitt jobb, att spelarna ställer upp och kämpar livet ur sig för honom och att det kommer att lossna framöver.

Mycket troligt att det är så. Men han har inte mycket tid på sig. Fansen gnyr och Tottenham måste reparera den dåliga starten på nåt sätt, framför allt måste man börja stjäla poäng av De Fyra Stora - om man själv gör anspråk på att spräcka den kvartetten. Jag har inte glömt segern mot Chelsea i fjol, men sånt händer för sällan.

Beachvolley för att få straff

Spurs spelade ändå bra på Old Trafford, trots avsaknad av tunga namn som King, Dawson, Lennon och Bent, och borde fått nåt med sig därifrån.

Jag gillade nye dyrgripen Garth Bale på vänstersidan, den grabben har nåt extra. Den förträfflige Berbatov hade tre stora chanser (SÅG ni nedtagningen i Uniteds straffområde på slutet?) och borde kanske fått en straff också.

Det är möjligt att bollen tog på Wes Browns hand. Jag är inte säker. Det enda jag vet är att om ett bortalag ska få straff på Old Trafford måste det till tydligare grejer än det där. Det vet både ni och jag. Helst skulle Brown ha spelat beachvolley ihop med Rio Ferdinand i Uniteds straffområde. Då. Kanske.

United höll i alla fall undan när Spurs satsade allt mot slutet och nu lättar förstås trycket en aning på Sir Alex.

Avsaknaden av Wayne Rooney (skadad, 6-8 veckor) och Cristiano Ronaldo (avstängd en match till) är ändå kolossalt stor. Det funkar ju när en av dem är borta - men när båda saknas begriper man hur mycket offensiv power de två genererar tillsammans.

Nani - lite kobent, snabb och lurig

Nye Nani är löjligt lik Ronaldo i vissa aktioner. Han står och går likadant, lite kobent. Han rullar gärna ett varv extra i gräset efter en närkamp. Han är blixtsnabb och lurig, Och han har en träff på bollen som ger den en äckligt fladdrande bana i luften, ett kort vristskott med väldigt rakt ben. Precis som Ronaldo. Det är möjligt att målskottet i går snuddade Carlos Tevez, men snyggt var det i alla fall.

Nani kommer att göra fler. Det blir många tjusiga bakåtvolter i vinter, han kan nog slåss om en plats i startelvan även när Ronaldo, Rooney och Louis Saha är tillbaka.

När hela den stjärnsamlingen är komplett blir det ruggig konkurrens om de offensiva positionerna i United. Men det är nog ett problem som Sir Alex kan tänka sig att stå ut med.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM