Utmana Lagrell!

FOTBOLL

Kaptenen skulle må bra av lite Platini-motstånd

Michel Platini sticker upp och Lennart Johansson slår tillbaka med nio sidor fotbollsideologi.

Uefa gungar, och jag undrar:

Varför förs inte den här debatten i Sverige?

Varför utmanar ingen Lars-Åke Lagrell?

Foto: Lars-Åke Lagrell.

I dag spelar Halmstad mot AIK på Örjans Vall. Det är två av de senaste tio årens största klubbar som möts, men de har inget gemensamt. Fråga Dusan Djuric.

Det är HBK som den hemvävda, folkrörelsefina, talangutvecklande klubben – AIK som storstadens alla ambitioner, med bolagisering runt hörnet och helt andra problem att brottas med.

Om Sverige vore Europa skulle AIK definitivt vara en av marknadshökarna i G14, medan HBK hade varit en vacker uppfödarklubb som toppar någon perifer liga.

Sverige är inte Europa.

Fan vet om ens svensk fotboll är Sverige.

Det är nu sexton år sedan Lars-Åke Lagrell tog över efter Lennart Johansson som ordförande i förbundet. Under de där åren har Johansson utsatts för den ena attacken efter den andra; det har varit en kamp om pengarna i Champions League, en kamp om hur G14 ska bemötas, en evig diskussion om vilka som egentligen hör hemma i ”fotbollsfamiljen”.

Nu vädrar den moraliske dvärgen Sepp Blatters jycke, min barndomsidol Michel Platini, morgonluft. Och trots att Lennart varit mild de senaste åren, trots att han omfamnat Blatter i stället för att föra krig, så vill han slå tillbaka en sista gång.

En ideologisk bild

Four more years. Johansson går till val medan han vänligt delar ut utbildningsbidrag till Uefas alla nationsförbund (så vältajmat) och målar upp sin ideologiska bild av vad europeisk fotboll är och ska vara, vilka dess fiender och faror är.

I Sverige sitter Lars-Åke Lagrell med dubbla kuddar på sin ordförandestol. Om det fanns en ärta under dem skulle han känna det, men det finns ingen. Inte en enda.

Hela fotbollsfamiljen sitter och guppar fram i en enda stor Harpsundseka, alla har flytväst och ingen tvekar en sekund om vad kaptenen heter. Skepp ohoj, Lagrell.

Det är så synd.

Jag tycker om att Lennart Johansson pressas upp mot väggen och får berätta exakt vad han vill med fotbollen. När det finns tydliga alternativ så finns det också tydliga krav på presidenten – säg vad du vill göra och gör det du säger, annars satsar vi på den andre killen.

Det finns ju gott om frågor som förtjänar att debatteras på allvar i svensk fotboll, frågor som borde få den där ekan att svänga rejält.

Tycker alla att svensk talangutveckling, med Tipselit och klubbansvar, är den bästa av tänkbara modeller? Tycker alla att en allsvenska med 40 procent utländska målskyttar och hembakade talanger på bänken är en acceptabel utveckling?

Finns det ingen som vill ryta till om transparens i tv-avtalsfrågorna, som har synpunkter på samarbetet med Rune Hauge (Lagrells svagaste punkt) och vill kräva att alla papper ska upp på bordet?

Menar alla att förbundet agerar rätt och gör allt det kan i frågor som rör supporterkultur och huliganfrågan?

Vill ingen, på allvar, utmana föreställningen om all svensk fotboll som folkrörelse? Är det ingen som kan tänka sig att driva bolagiseringsfrågan mot RF, för att ge elitklubbarna möjlighet att drivas som företag fullt ut? Kanske till och med i en egenägd, autonom allsvenska?

Inte det?

Inte någon?

Lättare luft

Alla miljöer där en ledare blir för stark, för fri från att ifrågasättas, stagnerar till slut. När RF gick till val senast slogs Lars Liljegren och Karin Mattsson med varandra om ordförandeklubban, och det var det mest välgörande den organisationen varit med om på evigheter. Mattsson ville försvara de stora förbunden, Liljegren ville ta strid med Fotbollsförbundet å småförbundens vägnar. Det var en idrottspolitisk debatt som rensade upp och gjorde luften lättare att andas.

Lars-Åke Lagrell har gjort ett fantastiskt arbete för svensk fotboll i sexton års tid. Det finns ett skäl till att han sitter tryggt, och det skälet är att ingen kunnat göra det bättre.

Men han skulle må bra av att få en Platini att vässa sina argument mot.

Veckans Sportbladet-elva

ARTIKELN HANDLAR OM