40 miljoner spanjorer håller andan

Alla topplagen vann i går – nu skiljer två poäng när sex matcher återstår: ”Ger motivation”

Trekejsarslag Real Madrid, Barcelona och Sevilla slåss om ligaguldet i Spanien – sex omgångar återstår!
Trekejsarslag Real Madrid, Barcelona och Sevilla slåss om ligaguldet i Spanien – sex omgångar återstår!

Med sex omgångar kvar kokar spanska La Liga av känslor.

Hjärtan kommer krossas och glädjebesked kommer mottas när en av världens stjärntätaste och mest inflytelserika ligor ska avgöras.

– Det är jämnt i toppen nu, det tjänar som motivation. Förutsättningarna förändras hela tiden när man håller på med sport på toppnivå. Det hanterar vi på planen. Jag är optimistisk och tror på laget, säger Barcelona-tränaren Frank Rijkaard till klubbens hemsida.

Det klassiska katalanska laget toppar serien endast en poäng före Sevilla och två poäng före huvudstadslaget Real Madrid.

Diskuterades

I måndags samlade Frank Rijkaard sina spelare för ett snack inför ligaavslutningen. En händelse som det diskuterades vilt kring i Spanien under veckan.

– När jag samlade laget verkade det som att jag tänkte skälla ut dem. Men det är inte min stil. Det finns stunder när jag är med laget och plötsligt får en idé eller känsla som jag vill förklara. Skulle jag skälla ut dem skulle jag även behöva skälla ut mig själv, säger Rijkaard.

Ronaldinho, Messi, Deco och de andra Barca-stjärnorna kunde igår kväll vinna med 1–0 mot bottenlaget Levante.

– Vi arbetar, vinner och lider tillsammans. Det var ingenting studerat eller något jag tänkt på en längre tid. I den stunden visste jag bara att jag hade något att säga.

Frank Rijkaard har under en längre tid betonat att segern i ligan är Barcelonas så länge de sköter sina kort väl. Och på frågan om han har spionerat på Real Madrid och Sevilla svarar han:

– Eftersom jag följer fotboll, så vet jag att spelare och tränare ser matcher. Vi gillar att titta på matcher, det är vårt jobb. Jag är inte intresserad av hur rivalerna spelar.

Bortaproblem

Men för att Barcelona ska ta hem segern krävs det bättre poängutdelning på bortaplan. Barca har förlorat sina två senaste bortamatcher och två stycken återstår innan säsongen är slut.

– Förlorar vi ligasegern är det för att vi har misslyckats, säger Deco och syftar på lagets bortaspel.

Real Madrid, den kanske tuffaste konkurrenten om guldet, besegrade igår enkelt Athletico Bilbao med 4–1.

Jakten på Barcelona inleds på söndag då Real Madrid tar emot Sevilla på Bernabéu.

– Efter matchen på Bernabéu kommer vi att se de riktiga möjligheterna, säger Sevilla-tränaren Juande Ramos till klubbens hemsida.

Sista omgångarna

Så är läget i lagen:

Jonatan Fast

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN