”Jag har sett nya saker hos Zlatan”

FOTBOLL

Glenn Strömberg i öppenhjärtig intervju

En framgångsrik fotbollskarriär är över – men som tipsexpert har Glenn Strömberg fortfarande järnkoll på fotboll.

I en lång intervju med sportbladet.se berättar han om sin syn på ratandet av Zlatan Ibrahimovic, svenska landslagets chanser i EM och allsvenskans framtid.

Foto: Glenn Strömberg

Förre landslagsstjärnan Glenn Strömberg, 47, bor sedan flera år i Bergamo, Italien.

– Jag har tre sysslor fram till 2010. Jag ska få matlinjen (Glenn Strömberg collection) att sätta sig och få fäste. Sedan är jag spelexpert åt Expekt. Och så kommenterar jag i Svt.

Från Italien kunde Strömberg följa dagens besked att Zlatan Ibrahimovic inte har nominerats av Fifa bland världens 30 bästa spelare.

– Det känns lite konstigt, säger han.

– Men tittar man på förra året gick inte Inter långt i Champions League. Zlatan gjorde förvisso sina 15 mål i ligan, men man får inte glömma att det finns spelare som Kaka som öste in mål för Milan som vann Champions League.

”Guldbollen tar inte min tid”

Strömberg tror att vi i Sverige bryr oss mer om Fifas uteblivna nominering än Zlatan själv.

– Han bryr sig mer om hur dagsformen är och hur det går för Inter och landslaget.

– De här priserna har blivit så uppförstorade. För den som vinner betyder det mycket, men om man är nominerad eller inte spelar inte så stor roll.

– Ett pris som Guldbollen (Le ballon d'or, som ges till Europas bäste, vår anm) tar inte min tid speciellt mycket. Det är mest ett spel för galleriet.

Är du förvånad att Zlatan inte är nominerad?

– Jag tycker absolut att han ska vara med bland de 30. Liksom Totti, som blev skyttekung i hela Europa förra säsongen. Alla här i Italien är jätteförvånade, och det är jag med.

Vad säger du om Zlatans start på säsongen?

– Det är hans bästa start sedan han kom till Italien.

– Och sista landskampen såg jag nya saker som jag inte sett tidigare. Nu snackar jag inte om nån klackspark eller tunnel, utan att han tänkte fotboll under 90 minuter. Han ser mer fokuserad ut och tänker mer var han ska vara på planen för att få ut mer för sig själv och laget. Det är mycket mindre gnabb och munhugg med motståndarna. Och så går han mer på egna avslut och det är positivt.

Hur mycket följer du svenska landslaget?

– Jag har sett de flesta matcherna, Danmark såg jag både borta och hemma.

Är EM-platsen säkrad?

– Ja, jag tror att EM-platsen är klar.

Hur långt kan vi nå i EM?

– Det är ruskigt starkt att vi går till EM och VM. Men ska vi gå längre, det är svårt. Alla i Sverige blir så positiva och förhoppningsfulla när ett mästerskap börjar, men det är ju så att det finns sju, åtta länder med som på pappret ska vara före oss. Alla marginaler måste vara på vår sida medan de bättre och större lagen kan klara ett misstag.

Följer du allsvenskan?

– Jag följer det inte bra, men sedan jag startade min matlinje har jag ofta varit i Sverige det senaste året och då har jag sett en del.

IFK Göteborg är på väg mot guldet.

– Jag tycker att det ser enormt trevligt ut för Göteborg. Jag var här i våras och då såg det inte bra ut. Men spelet i matchen mot Hammarby var det bästa jag sett dem prestera.

Glenn Strömberg tycker att IFK Göteborg gör rätt som försöker satsa på egna unga talanger.

– Finns det resurser är det alltid bra att satsa på eget. Men du måste se till att ha ett bra A-lag för annars är det svårt att locka spelare. På min tid, från 1982 och framåt, var det bara för IFK Göteborg att lyfta på telefonen så sa nio av tio spelare ja. På senare år är det hårdare konkurrens.

– Men det är dyrt att köpa spelare i dag. Och redan året innan kontraktet löper ut är du i en svår sits som klubbledare. Får du inte spelaren att förlänga kontraktet, eller lyckas sälja honom, så är du rökt. Jag förstår att klubbarna har det svårt.

– Men det kan ju ha den positiva effekten att man måste satsa på egna unga talanger.

Kan vi inom svensk klubblagsfotboll få se ett lag skörda liknande framgångar som IFK Göteborg gjorde under 80- och 90-talet?

– Det är betydligt svårare i dag. På min tid var vi två, tre i landslaget som var proffs. Övriga spelade i Sverige. Hade du fått hem alla proffs i dag hade vi säkert haft sju lag som varit i topp år efter år och då är det lättare.

– Men intresset är fantastiskt i Sverige. Det skrivs mycket och diskuteras bland folk. Nu är det 20 sidor i tidningarna, förr var det bara en.

Håller allsvenskan en bra standard?

– Sådär. Jag är mittemellan. Jag är inte den som klagar hela tiden, men jag tycker heller inte att den är jättebra.