TVINGAD ATT LJUGA

FOTBOLL

Baxter: ”Helsingborg kunde inte motstå chansen att sticka ett finger i ögat på mig”

Foto: Baxter vs Laul.

ÄNGELHOLM. På ett hotell i Bordeaux gjordes en överenskommelse mellan avgående tränaren Stuart Baxter och styrelseordföranden Sten-Inge Fredin:

”Stuart Baxter avgår eftersom han känner att han inte kan föra HIF framåt under rådande förutsättningar”.

– Vi skulle inte säga något mer, inga detaljer, locket på. Men Sten-Inge Fredin öppnade dammluckan, säger Stuart Baxter.

Foto: Född: 16 augusti 1953 i Birmingham. Nationalitet: Engelsk. Meriter: Allsvenskt guld 1998 med AIK. Deltagande i Champions League med AIK. Guld i Svenska Cupen med Helsingborg 2006. 16-delsfinal i Uefacupen med Helsingborg 2007.Klubbar som spelare: Preston North End FC, Seattle Sounders, Dundee United, Blackpool, Helsingborgs IF, Stockport, South Melbourne Hellas, Landskrona BoIS, Örebro SK. Klubbar som tränare: Landskrona BoIS, Halkanoras Dali, Örebro SK, Vitoria Setubal, Skarp, Halmstads BK, Sanfrecce Hiroshima, Vissel Kobe, AIK, Lyn, Englands U-19-landslag, förbundskapten för Sydafrikas herrlandslag, Helsingborgs IF.

Stuart Baxter slår sig ner i en skinnsoffa i lobbyn på hotell Erikslund strax utanför Ängelholm för en intervju han aldrig hade tänkt att göra.

Baxter ändrade sig när han såg tidningsrubrikerna efter Helsingborgs extra årsmöte.

Sportbladet: ”Baxter har varit ett stort problem”.

Sport-Expressen: ”Jag är mycket besviken på Baxter”.

Helsingborgs Dagblad: ”Baxters besked en överraskning”.

Samtliga rubriker byggda på uttalanden av ordföranden Sten-Inge Fredin.

– Han kunde inte motstå chansen att sticka ett finger i ögat på mig igen, precis som det varit under hela året, säger Baxter, tar en klunk kaffe och levererar sedan sina skäl till uppsägningen.

– Jag tyckte att det var ohållbart, jag klarade inte av att fortsätta och jag tror inte att det blir någon ljusning. Därför var det bättre att säga upp mig och låta någon annan komma in som tycker att det är kul, säger han.

Baxter nämner inte en enskild utlösande händelse, utan en handfull:

Under sommaren värvas Rene Makondele från Gefle. Baxter fick beskedet att Makondele var klar en lördag.

– Men Sten-Inge sa till mig att ligga lågt, vi fick inte säga något förrän på tisdagen. Men då måste jag ljuga för pressen? ”Nej, bara mörka lite, vi har lovat Gefle”, sa Fredin.

– Sedan börjar journalisterna ringa och jag dribblar bort dem. Men någon dag senare ringer Aftonbladet och säger ”gratulerar till Makondele”. Jag försöker dribbla bort honom också tills han säger ”jo för fan, det är klart, det står på er hemsida”.

– Om någon säger till mig att vara tyst om något, då måste de ju också tala om för mig när jag kan prata igen, säger Baxter.

”Sen dyker de upp dagen efter”

Under höstens transferfönster värvas två spelare Baxter hävdar att han sagt nej till.

– Det har aldrig hänt mig tidigare i någon klubb att jag sagt att ”de här spelarna vill jag inte ha”. Sedan dyker de upp dagen efter med flerårskontrakt, säger Baxter som av respekt mot spelarna inte vill nämna deras namn.

Enligt vad Sportbladet erfar handlar det om Ze Roney och Leandro Castan.

Spelarflykten från klubben som gjorde det svårt att bygga ett lag.

– Att Mariga gick till Parma och Granqvist till Wigan kan man förstå. Men Andreas Dahl till Nordsjealland, Babis till Malmö och Fredrik Björck till Elfsborg – vad är förklaringen? Är det pengar? Men alla har de sagt att det handlade om sättet de blev behandlade på. Och jag känner likadant.

Inför andra matchen i Uefacupens gruppspel (Galatasaray) var spelarnas Europa-bonus fortfarande inte färdigförhandlad.

– Jag hörde hur det muttrades i omklädningsrummet om att det här är typiskt HIF, säger Baxter.

– Sedan, på träningen dagen innan vi skulle åka, hade vi en spelövning, två lag möttes, ett vilade. Då säger Hasse Eklund: ”kolla bakom dig, Stuart”. Då har Sten-Inge Fredin gått in på träningsplanen med ett A4 i handen och förhandlar bonusen med några spelare mitt under pågående träning.

– Under de här förutsättningarna gör spelarna en fantastisk insats i Istanbul.

I samband med måndagens extra årsmöte blev det klart att Jesper Jansson kliver in i HIF:s styrelse för att öka den sportsliga kompetensen. Nyheten läckte dock ut i Helsingborgs Dagblad en dryg vecka tidigare.

– Jag har inget emot Jesper, men jag hade ingen aning om att han skulle till oss, jag fick läsa om det i tidningen. Jag vet att valberedningen har sina regler, men om det kan stå i tidningen, då kan väl någon knacka mig på axeln också?

Jansson blev droppen

Det har gått fyra dagar sedan Stuart Baxter sa upp sig från Helsingborg. Han gjorde det direkt efter slutsignalen i matchen mot Bordeaux.

När bestämde du dig?

– Veckan efter Galatasaray-matchen. Jag hade ett möte med Sten-Inge Fredin. Jag tog upp situationen med spelarnas bonus. Jag förklarade att jag tyckte det var katastrof, det kan inte fortsätta så här. Sten-Inge sa att det skulle bli bättre, men sedan kom det här med Jesper Jansson och det var droppen.

Varför direkt efter matchen?

– Jag kanske inte gör allt rätt i mitt liv, men jag har försökt göra allt rätt mot våra supportrar. Skulle jag gått ut mitt under Uefacupen och sagt att jag slutar om två veckor? Hade inte det skapat ännu mer turbulens? Jag väntade till sista bollen var sparkad.

– Jag kanske kunde väntat till dagen efter. Men jag hade inte mått bra av att gå till pressen för att svara på frågor om nästa år. Jag hade redan börjat dribbla bort dig och jag ville inte tappa min trovärdighet, säger Baxter.

Ropade till sig juristen

Stuart Baxter sa upp sig två minuter efter slutsignalen i Bordeaux-matchen. Han gick fram till Sten-Inge Fredin och sa det rakt upp och ner. Fredin ropade till sig juristen och styrelseledamoten Krister Azelius som informerades. Fredin och Azelius ska sedan ha försökt få Stuart att tänka om.

– De sa till mig att lugna ner mig och ”kom igen, Stuart”. Men jag var lugn, jag var inte förbannad, jag hade tänkt igenom det, säger Baxter.

Trion stod då nära spelarnas omklädningsrum och diskuterade.

– Krister fick panik och började marschera bort med oss. Jag tror inte han var medveten om att vi hamnade rakt framför media, säger Baxter.

Vad sades när ni stod där?

– Jag ville att vi skulle gå ut med det direkt. Jag ville inte behöva ljuga för pressen. Men de tyckte att vi skulle lägga locket på och ha ett möte på morgonen för att komma överens om hur det ska släppas ut. Okej, men när jag gick upp och la mig på hotellrummet, då berättade Sten-Inge Fredin för alla spelare att jag hade slutat. Så där åkte den policyn också ut genom fönstret, säger Stuart Baxter.

Efterspelet till uppsägningen kom även att handla om bråket mellan Stuart Baxter och Henke Larsson i samband med pausvilan i Bordeaux-matchen.

HIF:s vänsterback Adama Tamboura hade dragit på sig ett gult kort, Larsson ansåg att Baxter måste byta ut honom för att undvika en utvisning.

”Henke är ett proffs”

– Henke sprang förbi mig och sa ”gaffer, we got to get him off, we got to get him fucking off, he got his last warning”. Henrik var övertygad om att vi måste byta, berättar Stuart Baxter.

– Vi diskuterade i tränarteamet, vi var medvetna om risken, men för att kunna ta tillbaka matchen behövde vi Adamas speed. Hasse (Eklund) och jag tyckte att vi skulle prata med Adama i stället och det gjorde vi. Det köpte Henke och gick ut och gjorde sitt bästa i andra halvlek. Henrik är ett proffs, han är en vinnare, han tycker inte om att få stryk.

Det sägs att det varit problem mellan dig och Henke tidigare?

– Nej, inte alls. Det är bara den incidenten. I början när Henke kom är det klart att fanns frustration. Han tyckte säkert att han skulle komma tillbaka och ösa in mål. Min största utmaning var att hitta en roll där han kunde påverka så mycket som möjligt. Det lyckades vi med. Undan för undan har han uppskattat sin roll där han fått vandra mer i planen, bygga ihop vårt anfallsspel, köra sin instick. Vi har fått ett mycket mer internationellt anfallsspel, säger Baxter.

”Det här är allvarligt”

Som nämndes i inledningen hade Stuart Baxter aldrig tänkt att göra den här intervjun.

– Jag vill inte delta i någon pajkastning, men jag måste få försvara mig, säger Baxter.

I gårdagens Sportbladet och i flera andra medier hävdar Sten-Inge Fredin att Baxter ”krävt betalningar till agenter vi (HIF) inte känt till avtal med” och att han i somras ”förhandlade med Vålerengen bakom vår (HIF:s) rygg.

Vill inte till rätten

– Jag har aldrig varit inblandad i spelarköp på det viset. Jag har pratat med en advokat på fotbollförbundet i England. Jag ska skicka över kopior på de här artiklarna eftersom detta kan vara förtal, säger Baxter.

Stuart Baxter poängterar dock att han vill undvika att möta Sten-Inge Fredin i rätten.

– En ursäkt räcker för mig, att han erkänner att det var klumpigt sagt. För det här är allvarligt. Jag lever på mitt rykte och jag vill inte ha ett rykte som skurk. Folk kan anklaga mig för mycket, men inte för att vara en skurk.

– Harry Redknapp sitter nu och svettas i England eftersom han misstänks för inblandning i spelaraffärer. Jag kan säga att jag aldrig haft ett skit att göra med agenter i samband med spelaraffärer. Den enda agent som ringt till HIF å mina vägnar är min finansielle rådgivare vilket inte är konstigt eftersom jag inte fått mina pengar trots att det har gått ett år.

Vålerengen aldrig aktuellt

Det här gäller en pensionsavsättning som varit avtalad i ditt kontrakt från början?

– Jag vill inte gå in på detaljer men det har stått i kontraktet sedan jag skrev på, men det har inte fungerat.

Hur ligger det till med Vålerengen?

– Vålerengen kontaktade HIF i somras och fick beskedet att det fanns en lucka om de ville ha mig, de gavs tillåtelse att prata med mig. Om min arbetsgivare ger det svaret, vem sviker då vem?

Vad hände?

– Det var aldrig aktuellt. Vi var mitt uppe i seriespelet. Jag har inte pratat med de sedan den dagen.

Om du nu presenteras som Vålerengens nya tränare i januari, kommer ditt agerande kunna ifrågasättas, oavsett vad du säger här och nu?

– Absolut. Och även om Vålerengen kommer i morgon och erbjuder mig tio miljoner skulle jag inte ta jobbet, för jag värderar mitt rykte. Det finns inte en chans. Inte finska landslaget heller. Jag har ingen arbetsgivare jag pratar med nu, inga klubbar, inget förbund, ingenting.

Stockholm omöjligt

Du kommer aldrig mer att träna ett svenskt lag?

– Jag har varit i Helsingborg som är min hemstad och jag har jobbat i AIK vilket gör att det är omöjligt för mig att jobba i Stockholm igen. Det skulle vara under väldigt speciella omständigheter i så fall. Men det ska inte ses som kritik mot svensk fotboll.

– Om framtiden vet man aldrig, men det blir inte Vålerengen eller finska landslaget i alla fall, säger Stuart Baxter.

5 snabba

Senast lästa bok:

”The book of Five Rings”. Handlar om samurajkrigaren Musashi Miyamoto. Han var en jävel på krig och dessutom poet.

Senast sedda film:

”The Queen”. Jag tycker Helen Mirren är fantastisk men är inte så intresserad av kungahuset.

Senaste kultur­föreställning:

När jag var i London med familjen i somras såg vi ”Les Misérables”. Väldigt bra och pampigt.

Följer på TV:

”The Queen”. Jag tycker Helen Mirren är fantastisk men är inte så intresserad av kungahuset.

Senaste restaurangbesöket:

Här i Helsingborg äter jag helst på La Petite men senaste besöket var på Bonasera Bonasera. Vi åt en mycket god meny med flera italienska smårätter.

ARTIKELN HANDLAR OM