Tvingas gå ner i lön

FOTBOLL

Mellberg får 40 miljoner för två år i Juventus: ”Osäker var han står”

1 av 3 | Foto: Gammal Juventus ville inte ge Olof Mellberg ett längre kontrakt än på två år på grund av backens ålder.Underligt tilltag| EM-kval 2005 mot Kroatien. Olof Mellberg rensar undan bollen just efter att han tagit den med handen i straffområdet.

Juventus och Olof Mellberg är nu överens.

Parterna ska ha nått en uppgörelse om ett tvåårskontrakt.

Med största sannolikhet hamnar den svenska landslagsbacken i Juventus nästa säsong.

Det har varit nära ett bra tag. Efter alla spekulationer och rykten som placerat Olof Mellberg lite varstans tycks hans nya klubbadress nu dock vara klar. Den lyder Juventus FC, Corso Galileo Ferraris 32, Turin.

Redan i förrgår rapporterade Turin-tidningen Tuttosport att parterna nått en överenskommelse. Enligt Sportbladets källor var alla bitar då dock ännu inte helt på plats.

– Det som återstod att komma överens om var längden på kontraktet, det har varit stötestenen, säger en källa i Turin.

Olof Mellberg uppges ha velat ha ett kontrakt på minst tre år. Han blir 31 nästa år och vet att den klubb han går till efter Aston Villa kan bli hans sista på toppnivå, därför ligger det i hans intresse att få ett längre kontrakt.

Max två år

– Juventus har däremot inte velat ge Mellberg ett för långt kontrakt, dels på grund av åldern, dels på grund av att man är lite osäkra på var han står. Bara ett år hade spelaren aldrig gått med på, så Juve sa ”max två år” och man fick som man ville, säger Sportbladets italienska uppgiftslämnare.

Mellbergs kontrakt med Aston Villa går ut efter den här säsongen och han är därefter fri att gå vart han vill.

– Att Juventus får honom gratis är en avgörande faktor, samt att man ska ha kommit överens om längden på kontraktet, säger Luca Curino, chef för Juventus-bevakningen på Gazzetta dello Sport, Italiens största sporttidning.

Skriver på i februari

Även Gazzettans uppgifter, som Sportbladet fått ta del av, från högt uppsatta kontakter i Juventus, bekräftar att Mellberg och den anrika italienska storklubben nu ska vara överens, sedan man nått uppgörelsen om ett tvåårskontrakt. Eftersom Mellberg inte får skriva på för någon annan klubb förrän i februari kan inget skriftligt kontrakt bli klart förrän då.

Juventus är en börsregistrerad klubb och är därmed skyldig att rapportera när en spelarövergång blir klar. Detta är dock inte aktuellt förrän det blir möjligt att skriva på pappren.

20 miljoner netto

Mellberg riskerar eventuellt en liten lönesänkning om han kommer till Juventus. Klubben uppges vara beredd att betala knappt 20 miljoner kronor netto om året mot de 23 miljoner han tjänar i dag.

Samtidigt ska Aston Villa inte ha gett upp hoppet om att behålla sin svenska backklippa och även Juves ärkerival Milan ska ha visat intresse för Mellberg, liksom andra klubbar.

Muntliga överenskommelse har brutits förr, men för tillfället tyder det mesta på att Mellberg efter EM 2008 kan se fram emot en flytt till Italien och mäktiga Juventus.

Jennifer Wegerup