Zlatan Ibrahimovic

Från stjärna – till ett problem

Av: 

Jennifer Wegerup

Johannes Hägglund

FOTBOLL

Då: Hyllat affischnamn och skyttekung – Nu: Tvingas bort

I veckan kom kravet från Milan: Halvera lönen.

I går gick Silvio Berlusconi stolt ut och berättade att han sålt svensken.

Här är historien om varför Zlatan Ibrahimovic roll i Milan har förändrats så drastiskt på bara några månader.

Från superstjärna till icke önskvärd.

ANSTRÄNGD RELATION Zlatan kostar för mycket pengar för Milan och Allegri. Dessutom drar stjärnan och Milantränaren Allegri inte alltid jämnt.
ANSTRÄNGD RELATION Zlatan kostar för mycket pengar för Milan och Allegri. Dessutom drar stjärnan och Milantränaren Allegri inte alltid jämnt.

Efter ett minst sagt turbulent år i Barcelona gick Zlatan Ibrahimovic till Milan inför säsongen 2010/11. Den svenske anfallaren sågs då som klubbens frälsare.

– Alla har väntat på honom. Med honom i laget kan vi vinna allting. Han är en stor mästare, sa brasilianaren Pato.

Och det började bra. Milanoklubben tog hem scudetton under Zlatans första år i klubben. Även om Milan fick se sig besegrat av Juventus i år levererade klubbens stjärna. Zlatan vann skytteligan med sina 28 mål i Serie A. Totalt svarade 30-åringen för 35 mål förra säsongen. Trots det har den svenske anfallaren under de senaste månaderna blivit icke önskvärd i den italienska klubben.

”Har ingen framtid”

Sportbladet skrev redan den 4 juni att Milan var redo att sälja Ibrahimovic. Anledningen till det är framför allt hans skyhöga lön. Zlatans nuvarande kontrakt är på 12 miljoner euro netto, cirka 109 miljoner kronor, om året. Det är överlägset mest i Milan och mest i hela Serie A. Och då ska man komma ihåg att Milans ekonomi är långt ifrån bra. Klubben sparar just nu in på alla utgifter, allt ifrån köttet som ska serveras på träningsanläggningen till hur många trädgårdsmästare som ska klippa gräsmattan.

Under samtal med agenten Mino Raiola tidigare i veckan ska klubbledningen ha krävt att Zlatan skulle halvera sin lön, eftersom Milan från och med kommande säsong bara tillåter en högsta lön på drygt femtio miljoner kronor om året.

– En gång i tiden kom stjärnspelare till Italien men det är inte längre möjligt, sa Milans vice­president Adriano Galliani under en presskonferens tidigare i veckan.

– Herrarna som tjänar 80–100 miljoner kronor per år kommer inte att ha någon framtid här i Italien.

”Sparat 150 miljoner euro”

Dessutom har Zlatans relation till tränaren Max Allegri, som klubben inte kunnat göra sig av med på grund av den dåliga ekonomin, blivit alltmer ansträngd. En tredje orsak till att Milan vill göra sig av med den svenske stjärnan är att klubben nu satsar på en föryngring.

Men Milan skulle förmodligen ha överseende med dusterna med tränaren och att han inte skulle vara en del i en generationsväxling. Den stora anledningen till att Zlatan inte längre är önskvärd stavas pengar.

Att det var lönen de ville bli av med märktes inte minst på Silvio Berlusconis uttalande till Gazzetta dello Sport i går.

– Jag har sålt Ibra och Thiago Silva, och därmed sparat 150 miljoner euro.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Zlatan Ibrahimovic

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic