”Då har jag bytt klubb varje gång”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Zlatan om varför han valde Sverige, Albornoz val och tecknet på att han borde bytt klubb

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic säger sig ha uppnått en dröm i Paris Saint-Germain.

Vid en pressträff i Paris säger Zlatan att han tycker klubben nått samma nivå som Barcelona, kommenterar de svenska talangernas landslagsval och berättar själv om varför han spelar för Sverige.

Helsingborgs Loret Sadiku valde spel för Albanien och nyligen bestämde sig Malmö FF:s Miiko Albornoz för att nobba Sverige och istället representera Chile. Nu kommenterar Sveriges landslagskapten Zlatan Ibrahimovic debatten om unga talanger som väljer andra landslag.

– Jag har olika rötter men jag spelar ändå för Sverige. Jag är väldigt stolt över att spela för Sverige. Om du är bra nog spelar du för Sverige. Det finns inte mycket att säga. Alla väljer sin egen väg. Jag föddes i Sverige och är väldigt stolt över att vara svensk, säger Ibrahimovic till Fotbollskanalen.se.

”För att jag var bra nog”

Ibrahimovics pappa är från Bosnien och mamman från Kroatien men anfallarens beskrivning av sitt landslagsval ger inga tecken på att Zlatan själv behövde grubbla särskilt mycket.

– För att jag var bra nog och togs ut i det svenska landslaget, säger Zlatan om varför han valde Sverige.

Utöver Sverige representerar 32-åringen som bekant numera franska Paris Saint-Germain. Många såg steget till Paris 2012 som ett kliv nedåt efter spel i klubbar som Juventus, Barcelona och Milan men Zlatan hävdar nu att PSG håller samma kvalité som de andra storklubbarna han spelat för.

– Vi är i nivå med de andra lagen. Enda skillnaden är historien och traditionen. Vi började från noll, med all respekt för vad PSG gjort förut men det är på en annan nivå nu. Men vi måste samla troféerna för att få stämpeln som en storklubb. Det blir man genom att vinna troféer.

”Det här är första gången”

En sak talar dock för att Ibrahimovic kanske redan borde ha lämnat PSG. När svensken tilldelades tröjnummer tio och ändå stannade kvar bröt han en trend.

– Nummer tio inom fotbollen är en symbol. Allt startade med Maradona. När Maradona hade nummer tio ville alla ha nummer tio. Allt kommer därifrån. Jag hade alltid drömt om att ha nummer tio men varje gång jag fick nummer tio bytte jag klubb. Det här är första gången jag får använda nummer tio så jag är väldigt lycklig, säger Ibrahimovic till ESPN.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN