Blev två år yngre – nu på väg till Kina

FOTBOLL

Häckens Mohammed Ali Khans galna vintermånader

För fyra månader sedan var Mohammed Ali Khan 27 år gammal och spelade i BK Häcken.

Nu är Mohammed Ali Khan 25 år gammal – och snart proffs i Kina.

– Jag har klarat läkarundersökningen. Vi är överens om ett tvåårskontrakt. Endast några små detaljer återstår, säger mittbacken till GT.

I slutet av november kom det fram att Häckens hårdföre mittback Mohammed Ali Khan helt plötsligt hade blivit nästan tre år yngre.

Det var när mittbacken – efter sin mors bortgång – beslutade sig för att börja spela för det libanesiska landslaget, och därmed behövde ordna fram sitt födelsebevis, som misstaget uppdagades.

Det gamla födelsebeviset från Beirut visade nämligen att Mohammed Ali Khan, som gått omkring och trott att han var född i januari 1986, egentligen kom till jorden först den 1 november 1988.

– Det känns helt overkligt. Under uppväxten hade jag stora svårigheter i skolan. När alla andra lärde sig räkna och skriva var jag alltid väldigt efter. Flera trodde att det var nåt fel på mig. Det är först nu jag förstår varför det var så, sa Mohammed Ali Khan till GT i november.

"Det känns sjukt att vara 25 år igen"

Den omvälvande ålderschocken hjälpte dock Häckens lagkapten att förklara sin något sena fotbollsmässiga utveckling.

– De två senaste åren har jag utvecklats väldigt mycket. Mer än vad man brukar vid "27 års ålder". Det känns sjukt att jag nu är 25 år igen, säger han.

De senaste månaderna har han alltså bytt ålder, födelsedag och landslag – och nu ser han ut att byta den svenska högstaligan mot den kinesiska.

BK Häcken är överens med Tianjin Teda och Mohammed Ali Khan har klarat läkarundersökningen.

Nu ska han bara diskutera flytten med familjen.

– Sedan kommer jag att träffa Peter Gerhardsson och lagkamraterna under fredagen. Väljer jag att skriva på flyger jag till Shanghai 26 februari, säger 25-åringen.

Beslutar Mohammed Ali Khan att skriva på för Tianjin Teda blir han den tredje allsvenske profilen på kort tid att skriva på för en kinesisk klubb. Sedan tidigare har AIK:s Niklas Backman och IFK Göteborgs Tobias Hysén skrivit på för lag i kinesiska ligan.

ARTIKELN HANDLAR OM