Så ska Dif-supportern hedras av AIK i kväll

avJimmie Larsson, Oskar Månsson

Black Armys ordförande: ”Många är berörda”

AIK tar emot IFK Göteborg inför ett nästintill utsålt Friends Arena.

Då hyllas den avlidne djurgårdssupportern med banderoller och en tyst minut.

– Jag tror att den allmänna stämningen kommer vara ganska dämpad, säger Black Armys ordförande Victor Capel.

Fotbollsallsvenskan 2014 inleddes med en tragedi. En 43-årig fyrabarnspappa och Djurgårdssupporter misshandlades svårt inför matchen mellan Helsingborg och Djurgården och avled av sina skador.

Matchen på Olympia bröts vid ställningen 1–1 – men söndagens övriga matcher spelades trots tragedin.

Storpublik

I kväll fortsätter allsvenskan med bland annat stormötet AIKIFK Göteborg på Friends Arena. 32 000 åskådare väntas till premiären och då ska supportrarna göra allt för att hedra den omkomne djurgårdaren.

– Vi hade först och främst tänkt hålla en tyst minut. Vi håller fortfarande på att lösa allt logistiskt men det borde inte vara något problem alls att få med supportrarna till AIK och IFK Göteborg för det. Sedan blir det banderoller. Vi gick också ut med ett uttalande från AIK-alliansen i går och det är många fans som har visat sitt stöd på sociala medier, säger Black Armys ordförande Victor Capel till Sportbladet.

AIK:are besökte Klocktornet

AIK:s vd Thomas Edeselius berättar mer om planerna.

– Det blir säkert en tyst minut och sorgband på spelarna. Sedan får vi se vad vi ska göra mer, det får vi ta tidigt i morgon (läs i dag), sa han till Sportbladet under söndagskvällen.

Flera AIK:are – och fans till andra lag – hedrade den dödade 43-åringen genom att dyka upp vid Klocktornet under söndagskvällen. Där öppnade Djurgården en samlingsplats för sörjande fans och en kondoleansbok fanns på plats. Under söndagen var Victor Capel i kontakt med IFK Göteborgs supporterklubb för att diskutera vidare om en samlad manifestation från båda lagens fans i kväll.

– När en sådan här sak händer blir det alltid mycket, man ska prata med tusen personer på en halvtimme, men vi snackade med Göteborg och de ställer gärna upp.

”Väldig sordin på stämningen”

Capel tror att händelsen i Helsingborg i allra högsta grad påverkar stämningen på Friends Arena.

– Det är många som är berörda och det lägger en väldig sordin på stämningen. Man känner inte riktigt den här hypen inför premiären. Jag tror att det kommer vara ganska lugnt på matchen, det som hände i går kommer märkas. Sedan kan man hoppas att det inte märks under själva  matchen utan att folk ändå kan leva sig in. Men jag tror att den allmänna stämningen kommer vara ganska dämpad.

– Det är kul att fotbollen startar men inte med det här.

Hur reagerar du på det inträffade?

– Med bestörtning. Det här ska inte få hända. Det är helt fucked up, riktigt illa.

Hedrande inramning i fjol

Förra året spelade AIK mot IFK Göteborg bara fyra dagar efter Ivan Turinas tragiska dödsfall. Målvaktens död uppmärksammades av spelare, ledare och supportrar i samband med matchen.

– Det är svårt att säga om det blir något liknande nu, men säkert något åt det hållet. Jag tror absolut att det här kommer ha en dämpande effekt, säger Thomas Edselius.

ARTIKELN HANDLAR OM