Tvingas dementera att han blivit extremist

Tidigare Arsenal- och Real Madrid-mittfältaren vill få slut på obehagliga ryktet

Lassana Diarra har inte blivit jihadist, krigandes i inbördeskriget i Syrien.

Det har den franske mittfältarens advokat tvingats slå fast efter att en extremistvideo skapat en ryktesstorm.

– Han har aldrig satt en fot i Syrien. Det är absurt, säger advokaten.

Diarra under tiden i Arsenal.
Diarra under tiden i Arsenal.

Lassana Diarra, tidigare i Chelsea, Arsenal och Real Madrid, har tvingats dementera att han bytt ut fotbollskarriären mot att bli islamistisk krigare i Syrien.

Fransmannens advokat Eric Dupond-Moretti säger att den Paris-födde mittfältaren ”förnekar å det starkaste att han åkt till Syrien”.

Det var i lördags som en extremistsida publicerade en video med en man som påstod sig vara en tidigare Arsenal-spelare. Mannen var maskerad och höll en AK47:a och namngavs som Abu Isa al-Andalus. I sociala medier fick videon snabbt spridning bland fans som undrade om det kunde vara Lassana Diarra, som spelade ett halvår i klubben.

”Han är fotbollsspelare”

Den extremistiska hemsidan hävdade att mannen i videon radikaliserats i London för två år sedan för att sedan ”lämna allt” och ansluta till al-Qaida-allierade grupperingen Islamic State of Iraq and Syria (ISIS).

– Han spelade för Arsenal i London och lämnade sedan fotbollen, pengarna och den europeiska livsstilen för att gå Allahs väg, står att läsa bredvid videon.

Men mannen är videon är alltså inte Diarra.

– Han har aldrig satt en fot i Syrien. Det är absurt. Han är ingen jihadist, han är fotbollsspelare för Lokomotiv Moskva, säger advokat Dupond-Moretti enligt Daily Telegraph.

Arsenal känner inte igen mannen

Diarra startade sin karriär i franska Le Havre innan han flyttade till England och Chelsea. Efter två år på Stamford Bridge flyttade fransmannen till Arsenal innan han gick via Portsmouth till till Real Madrid där han spelade tre säsonger. Förra säsongen spelade han för Anzhi innan han bytte till ligarivalen Lokomotiv.

Arsenal hävdar enligt Daily Mail att de inte har några papper på en tidigare spelare vid namn Abu Isa al-Andalus.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN