I siffran enades hela världens supportrar

Rörande hyllning på årsdagen av Hillsborough-katastrofen

På årsdagen hyllades de 96 personer som omkom i Hillsborough-katastrofen för 25 år sedan.

Under minnesstunden på Anfield pryddes gräsmattan av siffran 96 – bildad av halsdukar från fotbollsklubbar över hela världen.

I mittcirkeln på Anfield hade halsdukarna placerats ut. De som Liverpool bad supportrar från hela världen att skicka in för att visa samhörighet med klubben som förlorade 96 supportrar vid Hillsborough-katastrofen för 25 år sedan och offrens familjer.

”Valde fel stad”

Alla omkomna fanns också namngivna på en stor ring där en lykta tändes för var och en när deras namn lästes upp inför den fullsatta arenan. På läktaren fanns hela Liverpools trupp och bland talarna återfanns bland annat lokalrivalen Evertons manager Roberto Martinez.

Just samhörighet och förbrödring blev också ett tema när spanjoren, som till vardags ses som en representant för en bitter rival, välkomnades med en stående ovation. Martinez fokuserade sedan på de orättvisa anklagelserna offren och deras familjer fått utstå efter tragedin.

– Det var inte rättvist att familjerna tvingades slåss för rättvisa för de omkomna. Men etablissemanget valde fel stad om de trodde att de skulle komma undan med det. Våra ledare och spelare i Everton FC skickar våra böner till er, sa Everton-managern och möttes av en ny stående ovation.

”Ni är en sann inspiration”

Liverpools manager Brendan Rodgers tackade också rivalen för hans medverkan och stöd.

– Det är aldrig lätt att komma över, sa Rodgers och berättade sedan hur de 96 Liverpool-fansen än i dag, och kanske mer än någonsin, hjälper fotbollsklubben de älskade till nya framgångar.

– Som manager för Liverpool FC är jag inspirerad varje dag. Men den enskilt största inspiration är utan tvekan Hillsborough-monumentet jag passerar varje dag. Att se de 96 namnen där... Ni är en sann inspiration för oss alla. Vi kommer alltid sträva efter att hedra familjerna och minnet av de 96 vi förlorade. You'll Never Walk Alone.

Läs Erik Nivas dokument om Hillsborough-katastrofen.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN