Det våras för egna talanger

Thorén: Här är spelarna som ska bryta den utländska dominansen

Marija Banusic, Malin Diaz, Lina Hurtig och Stina Blackstenius är några av talangerna som Sportbladets Petra Thorén hoppas ska ta för sig i år.
Marija Banusic, Malin Diaz, Lina Hurtig och Stina Blackstenius är några av talangerna som Sportbladets Petra Thorén hoppas ska ta för sig i år.

Efter en vårvinter där vi grottat ner oss i en ekonomisk Tyresögegga är det dags att lyfta blicken, andas frisk luft och lägga fokus på fotbollen.

Med vilka förväntningar gör vi det?

För egen del med hopp och tro på att några av Sveriges egna talanger ska dominera damallsvenskan.

Dags för Hurtig, Banusic, Blackstenius, Diaz att ta nästa steg.

Petra Thorén.
Petra Thorén.

Under de senaste månaden har jag lärt mig ett nytt ord: moratorieackord.

Ingen fotbollsterm men en ständig påminnelse om att Tyresö riskerar, även om klubben till slut får till just ett sådant med Skatteverket, att åka ner en division efter säsongen.

Det är synd och skam att det blivit så.

Vi kan peka ut syndare för det röd-gula korthuset, vi kan ställa ansvariga mot väggen (och det bör vi förstås), vi kan gräma oss över de sportsliga konsekvenserna för det lag som förra säsongen hade högst hemma- och bortasnitt publikmässigt. Inom några veckor har de stora stjärnorna lämnat. Damallsvenskan blir av med profiler som flamenco-Vero, skyttedrottningen Press, samba-Marta och om spelgeniet Caroline Seger stannar i Sverige är det bara ett plus.

Men just i dag, när festligheterna drar igång på de damallsvenska arenorna finns det annat att fästa blicken på.

Fick noll svar

I går slängde jag ut en fråga på twitter: Hallå därute! Vilka förväntningar har du på damallsvenskan?

Jag efterlyste lite input. Det blev noll svar. Kan bero på att mitt antal twitteranhängare inte är i Robert Laul-nivå eller, hemska tanke, att vi går in i serien utan förväntningar och hopp.

I min värld finns det en klar förväntan.

Varför?

Jo, för att förra säsongen toppades de flesta statistikligor av spelare med moderklubb i annat land än Sverige.

Tio utländska spelare gjorde fler mål än bästa svenska Lina Hurtig från Umeå IK. I assistligan kom en svenska på först sjunde plats, rutinerade Caroline Seger.

Topp tre för en svensk spelare däremot i varningsligan, Elin Johansson, Piteå IF.

Debatten om att dominansen av utländska spelare hämmar utvecklingen av Sveriges egna talanger har varit het även inför det här året. Förbundskapten Pia Sundhage tillhör de kritiska, såklart. Hon vill se kommande svenska landslagsspelare få speltid och ansvar i sina lag.

Kompetens höjer ligan

Det finns de som får det.

I Umeå IK finns Lina Hurtig och i Linköping Stina Blackstenius. De bildade anfall tillsammans när Sveriges U19-landslag tidigare i veckan säkrade en EM-biljett tack vare 1-0 mot starka Frankrike. Stina Blackstenius gjorde sitt tionde EM-kvalmål.

Det är spelare som kan slå sig in i den utländska dominansen i skytteligan, att Lina Hurtig ska till A-landslaget på riktigt är bara en tidsfråga.

Och vem vet kanske det ur den osmakliga Tyresösoppan kommer ett stort genombrott för Malin Diaz. Det var hon som fick företräda klubben på veckans stora upptaktsträff.

Jag vägrar att se de utländska som bromsklossar, ser dem hellre som spetskomptens som höjer ligan.

Defensivt spelar flera av svenska landslagsspelarna i damallsvenskan medan våra offensiva stjärnor med Schelin och Asllani i spetsen spelar utomlands.

Men nästa generations offensiva svenska stjärnor kastar sig sig ut i glansen i dag när fotbollsfesterna drar igång på arenor runt om i Sverige. Mästarna Rosenborg kommer till Skytteholms IP, Vittsjö gästas av Kopparbergs Göteborg, Linköping får den svåra resan (sägs, det men det är väl bara att mental ställa in huvudet rätt?) till LF Arena i Piteå och på Åby Vallen tar unga Jitex Mölndal emot Umeå IK medan Tyresö åker till Kristianstad.

Damallsvenskan är i rullning.

Låt oss hoppas att det blir de svenska talangernas scen.

Dags att ni tar för er och tystar tvivlarna.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.