Allsvenskan i fotboll

Galna idéerna för svensk fotboll

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Hamrén vill se förlängd säsong med spel på konstgräs

MALMÖ. När framtidens allsvenska debatterades på upptaktsträffen dök de spännande, och galna, idéerna upp.

– Lagen ska få rätt att utmana domsluten, säger tv-experten Jens Fjellström.

– Alla lag borde inleda och avsluta en förlängd säsong på konstgräs, säger förbundskaptenen Erik Hamrén.

Foto: Erik Hamrén.

En panel av olika fotbollspersonligheter klev upp på scenen på Swedbank Stadion under den allsvenska upptaktsträffen för att diskutera allsvenskans framtid under tisdagseftermiddagen.

Och det var kanske det mest spännande som hände under dagen.

För plötsligt svämmade det över av kreativa, galna idéer om vad som skulle göra allsvenskan bättre.

– Ekonomin är oerhört viktig. Svenska klubbar är beroende av spelarförsäljningar och då måste klubbarna kunna behålla talangerna längre och få betalt för dem, säger ordföranden i Föreningen Svensk Elitfotboll, Lars-Christer Olsson. Ett sätt vore att unga spelare som inte förlängt sina avtal med de svenska klubbarna får svårare att komma med i de svenska ungdomslandslagen.

”Bekymrad över fysiken”

Förbundskaptenen Erik Hamrén i sin tur var orolig över att svensk och allsvensk fotboll allt mer saknar det som gjorde ligan starkare förr: de fysiskt starka spelarna.

– Jag är bekymrad över fysiken hos svenska spelare. Vi får färre och färre atleter och det blir även ett samhällsproblem där grunden är den minskande andelen gymnastik och idrott i skolan, säger förbundskaptenen.

Den fria diskussionen gled över i huruvida säsongen skulle spelas som nu eller över höst-vår och på vilket underlag.

Även där hade en allt mer uppeldad Erik Hamrén konkreta idéer:

– Alla lag borde inleda och avsluta säsongen, när väderleksförhållanden är som sämst, på konstgräs. Det skulle vara rättvist för alla, vi skulle få längre säsong och fler tävlingsmatcher.

– När klimatet är som bäst måste alla matcher spelas på naturgräs. Det underlagsbytet går att genomföra relativt enkelt nu för tiden. På Friends har vi väl fått nytt gräs åtta gånger redan, säger Hamrén, som även förespråkar höst-vår-spel.

– Det är väl härligare att fira ett SM-guld när det är varmt och skönt i t-shirt eller klänning? Som det är nu som vill man inget annat än att gå inomhus när det hela är avgjort. Det är inte upplagt för några korteger då, säger Hamrén.

”Måste forstätta tänka nytt”

Tv-experten Jens Fjellström spann vidare med kreativa tankar.

– Här är Sverige ligger vi i framkant av den tekniska utvecklingen, den vägen borde vi fortsätta på. Det ska vara riktig utbyggd wifi på alla arenor och ge möjligheter till interaktivitet, säger Fjellström.

– Var det inte en svensk idé från början det här med extrabollar utmed planen? Vi måste fortsätta att tänka i nya banor. Varje lag kan få utmana domslut ett antal gånger per match (som i tennis) genom att granska repriser. Vi borde införa effektiv speltid när matcherna går in på tilläggstid, säger Jens Fjellström. Vi måste våga tänka och prova nytt.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Erik Hamrén