”Gör ingen skillnad på det stora hela”

Av: Emil K Lagnelius

Publicerad:

Stockholms stad inför maskeringsförbud på stadens arenor.

I praktiken betyder det ingenting, tror AIK-alliansens talesman Victor Capel.

– Det finns ett symbolvärde i det, men på det stora hela gör det ingen skillnad att Stockholms stad säger ditten eller datten, säger Capel till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN
Victor Capel.

Det blir från 1 januari maskeringsförbud på Tele2 Arena, Globen och Hovet.

"Brottsligheten och de maskerade huliganerna måste bort från Stockholmsidrotten. Därför kommer vi att utmana lagstiftningen genom att som fastighetsägare införa maskeringsförbud”, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd, i ett pressmeddelande.

”Ändrar inget”

Om den nya lagen gör någon skillnad får framtiden utvisa. Victor Capel, tidigare ordförande i Black Army, är skeptisk.

– Precis som att jag som krogägare kan förbjuda alla med gröna skor kan en arena förbjuda alla som maskerar sig. Men jag tror inte att det ändrar något i praktiken. Det är ganska få som kommer till arenan med mask och ser man krasst på är de som brukar maskera sig samma personer som bränner bengaler, säger han.

– I praktiken så kommer vi inte ha en annan situation i oktober 2014 än vad vi har i oktober 2013 bara för att Stockholms stad säger att man inte får ha mask på sig.

”Inte klokt”

Du tror att folk kommer maskera sig trots lagen?

– Ja, i samma utsträckning som i dag, vilket inte är speciellt stort. Jag är rätt säker på att polisen resonerar att det inte är klokt att gå in i en stor folkmassa för att gripa en person för brott mot ordningslagen. Insatsen står inte i proportion till brottet som har begåtts. Ska du gripa en person måste du gå in med full styrka.

Är förbudet bra eller dåligt?

– Det gör nog varken från eller till. Det spelar nog ingen roll när vi summerar århundradet. Problemet i dag är inte att det inte finns lagar, utan att det är svårt att gå in i en folkmassa och plocka ut en människa.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN