Sju saker du behöver veta inför Bayern–Arsenal

Foto: AP
FOTBOLL

I kväll är det dags igen. Arsenal möter Bayern München i åttondelsfinalen i Champions League.

För tredje gången på fem år och fjärde gången totalt.

Här är allt du behöver veta inför stormatchen.

 • Arsenal och Bayern München har mötts tio gånger i Champions League. Bayern har vunnit fem gånger, Arsenal tre och två matcher har slutat oavgjort.
  I slutspel har lagen stött på varandra tre gånger tidigare – alla gånger i åttondelsfinalen – och tyskarna har gått vidare alla gånger. Vid samtliga tillfällen har tyskarna vunnit den första matchen med två mål.

 • Bayern är i CL-slutspel för nionde året i följd och för 19:e gången totalt. Bara Real Madrid, med 21 slutspel, har nått så här långt i turneringen fler gånger. För Arsenal är det 14:e året i rad man är i slutspel – även här är det bara Real Madrid som har en längre pågående svit med 20 raka säsonger i slutspelet. Arsenal och Real Madrid är de enda lag som tagit sig till åttondelsfinal varje säsong sedan turneringens nuvarande format infördes 2003/04.

 • Bayern har vunnit sina 15 senaste hemmamatcher i Champions League vilket är rekord i turneringens historia. Senaste lag att slå Bayern i München var Real Madrid i April 2014.

 • Under sin tid i Chelsea vann Bayern-tränaren Carlo Ancelotti tre av fyra matcher mot Wengers Arsenal. Enda gången de två tränarna mötts i slutspelet i CL vann dock Arsenal när de slog ut Milan i åttondelsfinalen 2008.

 • Bayern München har nått minst semifinal de senaste fem säsongerna medan Arsenal har slagits ut i just åttondelsfinalen sex år i rad. (Två gånger mot Bayern).

 • Senast Arsenal gick obesegrat genom gruppspelet var 2005/06 – den säsongen gick slutade med en finalförlust mot FC Barcelona.

 • I och med kvällens match slår Arsene Wenger rekord som den tränare som varit i CL-slutspel flest gånger. Med 16 säsonger i slutspelet (15 med Arsenal och en med Monaco) blir han ensam etta på listan före Sir Alex Ferguson som står på 15.

 • Möjliga startelvor:
  Bayern: Neuer – Lahm, Martinez, Hummels, Alaba–Alonso, Vidal–Robben, Thiago, Costa–Lewandowski
  Arsenal: Ospina–Bellerin, Koscielny, Mustafi, Monreal–Elneny, Coquelin–Oxlade-Chamberlain, Özil, Sanchez–Welbeck

 • Bayerns fem senaste matcher:
  Ingolstadt (b) 2–0
  Wolfsburg (h) 1–0
  Schalke (h) 1–1
  Werder Bremen (b) 2–1
  Freiburg (b) 2–1

 • Arsenals fem senaste matcher:
  Hull (h) 2–0
  Chelsea (b) 1–3
  Watford (h) 1–2
  Southampton (b) 5–0
  Burnley (h) 2–1

Källa: Gracenote