”Behövdes en plogbil – de gick med lövblås”

Alvbåge om nya vardagen: Bryter inte ner mig

Foto: Elizabeth Flores / TT / NTB Scanpix
FOTBOLL

35 000 åskådare trots förutsättningar som aldrig hade tillåtits i Sverige.

Efter två matcher i MLS är det en förvånad John Alvbåge som försöker förklara sin nya fotbollsverklighet.

”En plogbil skulle behövts men istället gick åtta man med lövblås.”

När du läser statistiken från Minnesota Uniteds två första matcher i MLS är det lätt att ställa sig frågan vilken junior som egentligen står i mål. Två gjorda mål och tio (!) insläppta vittnar knappast om att det är en av allsvensk fotbolls största målvaktsprofiler på senare år som tagit plats mellan stolparna.

Men så finns det också flera sanningar bakom de här häpnadsväckande siffrorna för John Alvbåge.

”Vet inte vad som händer fotbollsmässigt”

”Fotbollsmässigt vet jag inte exakt vad som händer mer än att det kommer friläge efter friläge. Det skulle ta för lång tid att förklara allt här i en intervju. Det finns inte mycket att orda om”, skriver Alvbåge i ett sms till Sportbladet och fortsätter om sitt nya lag:

”Vi är ett ungt lag som varit ihop i en och en halv månad och vi har just nu problem med att hålla ihop som en enhet och som ett lag på planen. Vi har väldigt bra individuella spelare. Bra kvalitéer men just nu är vi för dåligt synkade och vi har mycket att jobba på, det förstår alla så klart.”

Ja, det står klart efter 1-5 mot Portland Timbers i seriepremiären och 1-6 mot Atlanda United i säsongens första hemmamatch. En kaosmatch i snö som slutade med en otäck skada för Alvbåge.

”Två matcher med två helt olika ansikten. Där tyvärr resultaten sticker ut. Första matchen mot Portland, som är en av dom tuffaste bortamatcherna, är det jämnt i in mot slutet. Det står 2-1 till 83:e minuten då dom får straff och sen rinner det iväg i slutminuterna. Vi agerar naivt och slarvigt, går huvudlöst framåt och blottar oss bakåt. Onödigt stora siffror”, sammanfattar Alvbåge och fortsätter:

”Matchen häromdagen i snöstorm i vår hemmapremiär, inför fantastiska 35 000 personer med tanke på vädret, så vill vi för mycket. Matchen skulle säkerligen avbrutits om det varit i allsvenskan men här kör man på. En plogbil skulle behövts men istället gick åtta man med lövblås och blåste fram linjerna under matchen. Det låg säkert fyra-fem centimeter snö på planen till slut.”

1 av 6 | Foto: Hannah Foslien / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

”Målen bryter inte ner mig”

Skadan ska dock inte vara allvarligare än att 34-åringen, som är utlånad till Minnesota från IFK Göteborg, snart ska kunna vara tillbaka på planen igen.

”Pricken över i:et är skadan nu då men den är under kontroll. Jag fick bara positiva besked från röntgen och ifrån läkarna och jag kände också själv att det 'bara' rör sig om en rejäl smäll. Så jag ska läka ihop mina fyra dubbhål i knäet varav två var rätt djupa och fick sys. Nu ska stygnen läka och svullnaden gå ner sen är det bara att köra igen.”

Men trots vädret, skadan och resultaten är det trots allt en positiv John Alvbåge som ser fram emot fortsättningen på sitt amerikanska äventyr.

”Jag trivs annars väldigt bra här och känner mig i väldigt bra form vilket borde vara motsatsen om man ser till resultaten men målen bryter inte ner mig. Jag har varit med för länge för haka upp mig på sånt som varit. Det enda jag kan påverka är det som jag har framför mig.”

”Allt är verkligen bra förutom så klart att det varit en allt annat än lyckad inledning för oss resultatmässigt. Men jag trivs otroligt bra med alla nya lagkamrater och i klubben samt att det är trivsamt att bo i 'down town' Minneapolis. Vi ska bara vända på resultaten här så blir det riktigt bra. Klubben och fansen osar entusiasm och tro på laget så resultaten ska nog komma en vacker dag.”