Hysén kan göra sin sista allsvenska premiär

”Så kan det vara, försöker slå bort den tanken”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYR N
Tobias Hysén.

avMichael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. Sannolikt petas han mot Malmö FF.

I det som kan bli hans sista allsvenska premiär.

– Så kan det absolut vara. Tanken har slagit mig, men jag försöker slå bort det, säger Tobias Hysén, 35, till Sportbladet.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYR N

Under fredagskvällen avslöjade GP IFK Göteborgs startelva mot Malmö FF i den allsvenska premiären under lördagen.

Elvan är identisk med hur Blåvitt tränade framför allt under torsdagens öppna träning på Ullevi och som rapporterades av flera medier.

Det innebär att IFK Göteborg ställer upp med en 4-4-1-1-uppställning med Sören Rieks som släpande anfallare och Mikael Boman som spets – och Blåvittikonen Tobias Hysén utanför startelvan.

– Jag hoppas att jag får spela, säger Hysén till Sportbladet tidigare under fredagen. 

Beror på spelbild

– Det beror på vad Jörgen (Lennartsson) och tränarna vill ha för spel: ett djupledsspel med mig eller med Boman mer som en target. Vi har spelat på båda sätten. 

– Boman och jag spelade varsin halvlek senast. Vi har delat på cupmatcherna. Det beror på vad de tror att det blir för matchbild.

Tobias Hysén har ett kontrakt som går ut sista december i år.

Det kan vara din sista allsvenska premiär.

– Så kan det absolut vara. Tanken har slagit mig, men jag försöker slå bort det.

Har du och Mats Gren börjat prata framtid något?

– Nej. Han har några andra som går före i den kön. Det förstår jag.

Varför det?

– Vi vet var vi har varandra. 

Vad vill du?

– Jag vet inte. Det handlar givetvis om hur det går i år. Sitter jag 30 matcher på bänken så blir man inte lika sugen på att köra fyra månaders försäsong nästa vinter… Vi får se.

I annan roll?

– Jag har inte bestämt mig själv vad jag vill göra. Jag har ingen brådska. 

– Vill klubben att jag ska förlänga så blir det mitt beslut om jag ska fortsätta. Säger IFK att det inte finns plats för mig i truppen nästa säsong, okej fine, då får vi se om det går att lösa på något annat sätt, i någon annan roll.

– Jag kan ju spela vidare någon annanstans också, men jag kommer inte gå till något annat allsvenskt lag om det inte skulle bli någon fortsättning i IFK Göteborg. Det kan jag säga säkert. 

Utan att på något sätt provocerande ifrågasätta Jörgen Lennartssons troliga beslut att bänka honom, menar Hysén själv att han fortfarande håller klassen.

– Jag är inte orolig över min status. Sedan 2009 har jag gjort tvåsiffrigt i mål varje säsong jag spelat. Ett år gjorde jag bara sex mål i allsvenskan men då gjorde jag en del mål i träningsmatcher och i landslaget. Det är inget som talar för att jag inte skulle kunna ligga kvar på den nivån nu fortfarande. Så mycket sämre har jag inte blivit sedan förra säsongen.

Bäste målskytt 2016

– Samtidigt är jag medveten om att jag blir äldre. Snabbheten är inte densamma. Jag kan fortfarande springa ganska fort, och jag har även andra kvaliteteter. Det var ingen i IFK Göteborg som gjorde lika många mål som mig förra året. 

– Jag vet vad jag kan. Jag vet vad jag har gjort. Jag har inget att bevisa. Det hade varit skillnad om jag varit tongivande spelare, men sedan inte presterat på fyra, fem år. 

Men för första på länge är du inte säker på att du kommer spela från start?

– Det är det nog, det stämmer. 2004 med Djurgården var det kanske likadant. Det var ett tag sedan.

– Jag är 35 år och om det är första gången som man inte är helt säker på en startplats i premiären så har man ändå haft en ganska hyfsad karriär…

Hur speciellt är det för dig att möta Malmö FF?

– När vi inte har de klassiska derbyna mot Öis och Gais längre så är Malmö och AIK de största rivalerna. Sedan har möten med Elfsborg vuxit på senare år. Men MFF och AIK är i en klass för sig. De matcherna snackas det mer om både externt och internt. Jag tycker också att det är speciella matcher.

Vore ett SM-guld den optimala avslutningen för dig?

– Fast då blir det ju Champions League året efter och då måste jag ju köra vidare… Med ett romantiskt synsätt hade det varit kul med ett SM-guld och sedan kunna säga att det räcker. Men då kanske man dyker upp som Bengan (Andersson) efter några år och gör ett gästspel, haha.

– Men det är gärna ett scenario jag tar ställning till i november, säger Tobias Hysén.

Allsvenska premiären IFK Göteborg-Malmö FF sänds i C More och TV4 på lördagen klockan 13.00!

ARTIKELN HANDLAR OM