Unge succétränaren: ”Kan chocka Liverpool”

1 av 3 | Foto: Martin Meissner / TT / NTB Scanpix
FOTBOLL

Blott 30 år gammal har Julian Nagelsmann redan skrivit historia som tränare.
Nu är målet att skrälla mot Liverpool – och ta Hoffenheim till Champions League.
– Vi måste göra en topprestation för att chocka vår motståndare, säger Nagelmann.

Liverpool har chansen att ta slå sig in i Champions Leagues gruppspel för första gången sedan 2014.

Allt som står i vägen är ett dubbelmöte med en av fjolårssäsongens stora succélag i Bundesliga.

Hoffenheim kan låta som en klart överkomlig lottning för en klubb av Liverpools kaliber, men av den tyska klubbens positiva utvecklingskurva att döma lär det inte bli promenad i parken för Jürgen Klopps manskap.

Mannen bakom Hoffenheims succé heter Julian Nagelsmann som blev 30 år gammal sent som i juli.

”Måste göra en topprestation”

Spelarkarriären tvingades han ge upp i ung ålder på grund av knäproblem. I stället tog han tidig sats mot en tränarkarriär och utnämndes efter sex år i Hoffenheims ungdomsverksamhet till ny manager för det nedflyttningshotade Bundesliga-laget.

Med en omedelbar succé räddade han kvar klubben i Bundesliga och förde säsongen därpå upp den samma till en fjärdeplats. En historisk toppnotering som dessutom ledde till utmärkelsen som årets tränare i Tyskland för Nagelsmann.

Nu är Hoffenheim endast två matcher från deltagande i världens största klubblagsturnering. Playoff-spelet mot Liverpool inleds på tisdagkvällen hemma på Rhein-Neckar-Arena.

– Vi vet att Liverpool är favoriter men vi vet om att vi kan chocka vår motståndare om vi gör en bra match, säger Nagelsmann på en presskonferens inför morgondagens möte.

– Jag vet inte om det är dem eller den engelska fotbollspubliken vi måste chocka. Jag kan bara säga att vi måste göra en topprestation för att lyckas.

Liverpool saknar nyckelspelare

Som tysk och före detta manager för Borussia Dortmund har Jürgen Klopp god kännedom om både Hoffenheims och Nagelsmanns framfart.

Foto: Uwe Anspach / TT NYHETSBYRÅN
Klopp på träningen dagen före.

Till tisdagens match får han dock klara sig utan flera skadade nyckelspelare. Bland dem: Adam Lallana, Daniel Sturridge och inte minst Philippe Coutinho som uppges dras med ryggbesvär samtidigt som han intensivt ryktas lämna för Barcelona.

– Han (Coutinho) är inte tillgänglig för oss för tillfället. Det är det stora problemet. Han kan inte spela för Liverpool just nu och det är ett bakslag för oss, sa Jürgen Klopp när han mötte pressen tidigare på måndagen.

Matchen mellan Hoffenheim och Liverpool börjar klockan 20.45 och sänds i TV3 Sport.