Agenten: ”Varit massivt tryckt på Victor”

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Hasan Cetinkaya och Victor Nilsson Lindelöf.
Foto: INSTAGRAM (@victorlindelof)
Hasan Cetinkaya och Victor Nilsson Lindelöf.

Det är den största övergången för en svensk efter Zlatan Ibrahimovic.

Victor Nilsson Lindelöf erkände igår att han var trött och ville inte prata mer om turerna kring Manchester United.

– Det har varit ett massivt tryck. Till slut kände United att det blev för stort och de ville få slut på spekulationerna, säger agenten Hasan Cetinkaya.

Det har varit massor med spekulationer och turer - i över ett års tid. I januari skrev både ansedda BBC och Sky Sports att Victor Nilsson Lindelöf var klar för Manchester United.

Först igår blev övergången officiell.

Mittbacken berättade igår att han tyckte att det var skönt att affären var klar, så han slapp slingra sig vid frågor. Han erkände även att han var sliten.

– Jag är väldigt trött. En lång säsong för mig. Att avsluta med landslagsläger, en tuff match och sen en lång dag i dag. Inte bara kroppen som är sliten, även varit tufft mentalt, sa han.

”Inte gå runt och tänka på det”

När det gällde rykten och spekulationer ville han lämna över det till agenten Hasan Cetinkaya.

– Som spelare kan du inte gå runt och tänka på det. Och det har inte Victor gjort. Det går inte som agent att hålla på att prata om allt som skrivs. Man håller inne med mycket för att han ska kunna fokusera på fotbollen. När han gör en transfer så väljer han att prata om det. Han har fokuserat på fotbollen för att nå sitt mål, att komma till en av världens bästa klubbar. Det har han lyckats med. Han får jobba med världens bästa tränare José Mourinho, får spela på världens bästa arena inför världens bästa supportrar i världens bästa liga, säger Cetinkaya.

Men om vi backar bandet. Hur har det här året varit?

– Det har skrivits mycket om andra klubbar. Flera gånger har det stämt, andra gånger inte. Det blir så när en spelare är intressant, han kopplas ihop med andra klubbar. Det har varit ett massivt tryck från Portugal, England och Sverige. Jag vet inte hur många telefonnummer jag har nu, haha. Det gäller att hantera allt på rätt sätt när alla vill veta vad som händer.

Under tiden diskussionerna har pågått mellan United och Benfica har det även varit en tvist mellan Benfica och Västerås SK. När den svenska klubben sålde Nilsson Lindelöf till Benfica bakade de in en klausul som gav dem rätten till 20 procent vid en vidareförsäljning. Den portugisiska klubben menade att den klausulen försvann när mittbacken förlängde med klubben i våras.

– Det slutade som tur var lyckligt eftersom det var hetsigt kring Benfica och VSK. Benfica har i grunden inte haft någon tanke att trycka ner Västerås, trots allt som skrevs. Det var därför allting löstes till slut. Något som Victor verkligen uppskattade.

Ronaldos agent har varit inblandad

Enligt uppgifter till Sportbladet var flera andra människor i kontakt med Västerås för att köpa upp rättigheter för att sedan kunna förhandla med Benfica om ersättning.

– Det har jag inga kommentarer till. Det får Västerås svara på.

Men är det vanligt att sådant sker i branschen?

– Det är klart att det har hänt. Det finns tredjepartsägare i fotbollen, folk vill investera i spelare som har högt värde. Det finns säkert folk som jagar såna projekt.

Jorge Mendes, som är agent för bland annat Cristiano Ronaldo, har varit inblandad i affären. Vad har han haft för roll?

– Mendes har representerat Benfica. De har anlitat honom.

Har ni haft kontakt?

– Det vill jag inte kommentera.

När affären blev klar var det flera andra namn som drogs upp, bland andra Zlatan Ibrahimovic, John Guidetti och United-managern José Mourinho. Är det någon som har haft en stor inverkan på hans beslut?

– Ingen har behövt att övertala Victor att gå till United. En fantastisk klubb och han kände att han ville ta det stora steget.

Visste inte om det

Sverige vann mot Frankrike den 9 juni. Dagen efter gick United ut och bekräftade att klubben var överens med Benfica.

– Just då var vi inte informerade. Eftersom den kom en sen lördagkväll. Man ville kanske att allt skulle bli officiellt efter Norge. Men det var så stort tryck för United att de kände att de ville få slut på spekulationerna.

Det svenska fotbollförbundet skyddade Nilsson Lindelöf, ingen journalist fick prata med honom efter Uniteds bekräftelse. Förbundskapten Janne Andersson valde även att vila mittbacken mot Norge för att han inte skulle dra på sig någon skada inför läkarundersökningen.

– Det är en fantastisk transfer för Victor, men även för svensk fotboll. Vi ska ha svenska spelare på toppnivå i Europa. Man ska vara stolt som svensk.

Han är en av de dyraste försvararna i världen. Det gör att Hasan Cetinkaya är den svenska agenten som har sålt den dyraste spelaren.

– Det är väl inget jag går runt och tänker på. Men det är ju fakta. Det är roligt att vara med och kunna hjälpa Victor att genomföra en sådan övergång, säger agenten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.