England om terrorhotet: ”Var en chock”

1 av 2 | Foto: Paul Chiasson, TT
FOTBOLL

Ett möjligt terrorhot riktas mot EM-mötet England–Skottland.

Då har de engelska landslagsstjärnorna tvingats ladda upp inför premiären – med säkerhetsövningar.

– Jag fick en chock när jag hörde om det, säger förbundskaptenen Mark Sampson.

Den nederländska anti-terrororganisationen, NCTV, spårade förra veckan ett möjligt hot mot fotbolls-EM som ska ha framförts i ett chattrum av IS-anhängare.

I går spelade Sverige 0–0 mot Tyskland i öppningsmatchen, men hoten ska framför allt ha riktats mot morgondagens brittiska möte mellan England och Skottland.

”Håller oss uppdaterade”

När den engelske förbundskaptenen fick höra om nyheten reagerade han starkt.

– Det var en chock. Det var vår säkerhetsansvarige som informerade oss. Hon har varit i kontakt med lokala myndigheter och berörda organ för att hålla oss uppdaterade, säger Mark Sampson till The Guardian och berättar att laget tvingats förbereda sig annorlunda.

– Vi hade brandövningar för två dagar sedan. Vi är lyckliga över att vi har en heltidsanställd säkerhetsansvarig som alltid är med oss. Hon är otrolig med sina erfarenheter, kunskap och expertis. Hennes lugn i den här situationen har varit bra för spelarna och deras familjer.

Känner sig trygg – trots allt

Nederländerna har i dagsläget lagt hotnivån på fyra på en femgradig skala, en nivå som betyder att det bedöms finnas en viss risk för attack men att inga konkreta bevis för att en sådan snart kommer att ske.

– Jag är övertygade om att vi kan känna oss omhändertagna och kan koncentrera oss på att spela fotboll, säger Sampson.

ARTIKELN HANDLAR OM