Klart: Legendaren blir assisterande tränare

avHenrik Lundgren, Andreas Lillhannus

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Torbjörn Nilsson och Alf Westerberg

GÖTEBORG/STOCKHOLM. För 31 år sedan lämnade Torbjörn Nilsson IFK Göteborg.

Nu är legendaren tillbaka som assisterande tränare.

– En lösning vi känner oss oerhört bekväma med, säger sportchef Mats gren.

IFK Göteborg har haft en tung första halva av årets allsvenska. ”Blåvitt” har bara spelat in 18 poäng på 14 matcher, och ligger med det elva i tabellen.

Jörgen Lennartsson fick i går sparken, och klart därefter stod det klart att Alf ”Affe” Westerberg, som varit assisterande tränare, tar över huvudansvaret.

Nu har han även fått en assisterande tränare – och det är inte vem som helst.

”Känner oss oerhört bekväma”

Torbjörn Nilsson, 63, kliver in i ledarstaben.

– En lösning vi känner oss oerhört bekväma med. ”Affe” har haft en lång sittning med Torbjörn och de båda känner att det klickar dem emellan, säger Mats Gren i ett pressmeddelande.

Torbjörn Nilsson gjorde, mellan 1974 och 1986, 444 matcher för IFK Göteborg, där han svarade för 329 mål. Han ses som en av ”Blåvitts” absolut största spelare genom tiderna.

Foto: Henrik Lundgren
Thomas Wernerson och Nils Wiberg
Foto: Henrik Lundgren
IFK Göteborg tränar

”Känns inspirerande”

Efter spelarkarriären har Nilsson tränat bland annat Örgryte, Västra Frölunda och Häcken, och han har även varit förbundskapten för U21-landslaget.

– Jag ska inte säga att det är som att komma hem till mammas gata. Det är nya människor och nya lokaler och till och med en hybridplan. Men det känns väldigt inspirerande och något jag verkligen ser fram emot. Jag har sett ett flertal matcher den här säsongen och har ganska bra koll på laget och truppen, säger Nilsson.

”En legendar”

Att Nilsson gick att lösa beror delvis på storsponsorn Nils Wiberg.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Torbjörn Nilsson

– Det är en legendar. Det är med stor glädje som jag personligen, som supporter, ser denna legendar ta en plats på Kamratgården. Det har jag pratat om hela tiden, att de här legenderna ska vi ju nyttja mycket mer. De har den Blåvita andan. Så det här är jätteroligt, säger han till Sportbladet, och fortsätter:

– Men vi ska inte glömma Alf, det här är hans val. Han är en jättefin tränare och kommer göra det bra ihop.

Hur snabbt beslutade du dig för att gå in med egna medel?

– Det tog bara någon timme. Men det är inga stora pengar, som du förstår. Det är bara en liten gest, något jag gjorde helt naturligt.

”Tycker det är roligt”

Även Thomas Wernerson, som var lagkamrat med Torbjörn Nilsson, är glad över nyheten.

– Jag tycker det är roligt och jag tror att det blir bra. I det här läget tror jag det är helt rätt av många skäl. Dels har anfallsspelet krånglat lite, det kan han ju. Det kommer dessutom in någon som många i IFK tror på, det tror jag kan ge en positiv känsla, säger han.

IFK Göteborgs nästa match spelas på söndag, hemma mot Örebro.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM