Brenning: Bevis på att Wenger inte har ändrat sig

Ett bra köp men fansen bör sansa sig

FOTBOLL

Alexandre Lacazette är klar för Arsenal och det är en bra spelare i en bra affär till ett bra pris.

Men är det här övergången som bevisar att Arsene Wenger tänkt om och att Arsenal nu rustar för att svinga sig förbi konkurrenterna i kampen om ligatiteln?

Absolut inte.

Foto: Martin Meissner / TT / NTB Scanpix
Alexandre Lacazette.

28 mål på 20 ligamatcher den gångna säsongen säger en hel del. 100 ligamål på 203 ligamatcher för en klubb som inte längre slåss om ligatiteln i Frankrike ännu mer. Alexandre Lacazette är en mycket bra fotbollsspelare och kommer att förstärka Arsenal. Men inte i första hand för att han är en så mycket bättre fotbollsspelare än Olivier Giroud.

I franska landslaget föredrar förbundskapten Didier Deschamps fortfarande Giroud framför Lacazette i rollen som bollmottagare ovanför yrvädret Antoine Griezmann. I Arsenal är dock situationen en annan och Girouds statiska spelstil har snarare hållit tillbaka än lyft anfallskamraternas prestationer.

Fansen bör sansa sig

När Alexis Sanchez klev in centralt blev det uppenbart att Arsenal mådde bra av en mer dynamisk anfallare och i Lacazette får de nu en målskytt som kan operera lika bra med ryggen som med näsan mot mål. Det kommer att utveckla Arsenals spel och ge dem fler offensiva möjligheter.

Samtidigt tycker jag att de Arsenal-supportrar som just nu öser superlativ över såväl klubben som Lacazette bör sansa sig något. Framförallt de som vill se affären som någon slags indikation på att tränaren Arsene Wenger nu ändrat metodik och kommer försöka köpa Arsenal tillbaka till Champions League och ligatoppen.

Alexandre Lacazette är snarare en bekräftelse på Wengers strategi än någon signal om ett systemskifte. Anfallaren kom redan tidigt överens med Lyon om att få lämna den här sommaren och hade en övergång till Atético Madrid klar innan den spanska klubben tvingades dra sig ur affären (sedan överklagandet av klubbens transferförbud misslyckats).

Kvar stod Alexandre Lacazette med en överenskommelse om att få lämna Lyon men utan någon ny klubbadress klar. Atlético hade också förhandlat fram en prislapp anpassad efter deras plånbok som en klubb från Premier League utan några problem kan svälja. Arsene Wenger såg garanterat, och med all rätt, en bra affärsmöjlighet i allt det här.

Hade överenskommelsen mellan Atlético och Lyon samt Lyon och Lacazette inte funnits när Arsenal skickade sitt första fax är jag tämligen övertygad om att Lyons ekonomiska krav hade varit ett par hundra miljoner kronor högre. Nu hade fransmännen redan spelat ut alla sina kort när Arsenal väl satte sig vid förhandlingsbordet

Hedrar Wenger

Värvningen av Alexandre Lacazette är ett bra köp såväl sportsligt som ekonomisk för Arsenal men om det innebär att de kommer ha ett så mycket bättre lag att ställa på benen i höst återstår fortfarande att se. Mycket av det hänger på om Alexis Sanchez blir kvar.

Säljs han är laget försvagat. Stannar han och klubben dessutom kompletterar Lacazette med ett par riktigt fina värvningar till så börjar det se lovande ut. Men vilka det ska bli känns fortfarande oklart.

Vad som däremot är klart är att Arsene Wenger arbetar som han alltid har gjort. Med krav på rimliga ekonomiska överenskommelser och inte bara i blind jakt på tunga stjärnor till galna prislappar.

Jag tycker forfarande att det hedrar honom.

ARTIKELN HANDLAR OM