Utspelet: Lös krisen genom att flytta VM

Foto: Saurabh Das/AP/TT
Skyline i Doha, Qatar. Arkivbild.
FOTBOLL

Den diplomatiska krisen i Qatar är i ett låst läge.

Nu kommer ett oväntat förslag på lösning.

”Om Qatar lämnar ifrån sig VM skulle krisen vara löst”, twittrar en högt uppsatt militär i Förenade Arabemiraten enligt AP.

Det var i juni som en Saudi-ledd koalition med bland andra Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Egypten beslutade sig för att bryta all diplomatisk kontakt med Qatar.

Bakgrunden var att koalitionen menade att Qatars kontakter med Iran innebar att man understödde terrorism.

Läget sedan dess har varit mycket spänt och i nuläget har inga av parterna närmat sig varandra nämnvärt.

Men nu kommer ett förslag på lösning från Förenade Arabemiratens högt uppsatta militär, General Dhahi Khalfan: slopa VM i fotboll 2022.

Krisen påverkar redan VM

”Om Qatar lämnar ifrån sig VM skulle krisen vara löst för hela krisen skapades för att krossa arrangemanget”, skriver generalen på Twitter.

Mästerskapet har sedan länge varit omtvistat på grund av misstänkta mutor i samband med omröstningen. Något som dock Fifas etiska kommitté menade att man inte kunde bevisa.

VM-turneringen påverkas redan i nuläget av bojkotten mot landet. Bland annat kan inget byggnadsmaterial tas in till landet landvägen via Saudiarabien eller från vattenvägen på grund av bojkotten från övriga länder. I stället har man fått importera produkter från Turkiet.

– Det har varit en minimal ökning när vi upprättade nya leveransrutter men det har ordnats väldigt snabbt, sa VM-organisationens generalsekreterare Hassan al-Thawadi om det problemet så sent som förra veckan.

Något svar på Dhani Khalfans utspel har inte kommit från Qatar-håll.

Doha Port Stadium, en av de tänkta VM-arenorna.
ARTIKELN HANDLAR OM