Tränade på VAR: ”Då blir de skogstokiga”

TOKYO. Video assistant referees, alltså VAR, gör OS-debut i Tokyo.

Då har Sverige valt att implementera det även i träning inför premiären mot USA.

– Men vårt VAR kommer åtta timmar senare när vi tittar på klipp från träningen, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

När Sverige tog sig hela vägen till en bronspeng i VM 2019 så gjorde VAR debut i mästerskapssammanhang på damsidan – något som var omdiskuterat.

– Vi var lite försökskaniner under VM, det var ju så. Men nu har det ju förfinats, säger förbundskapten Peter Gerhardsson när ämnet kommer på tal i samband med tisdagens presskonferens i Tokyo stadium.

Att VAR-systemet nu även kommer användas i OS har inte gått obemärkt förbi det svenska laget – som till och med inspirerats av det när det tränat i den japanska julivärmen.

– Vi tränar med VAR på varje träning vi kör. Vi vinkar offside och sånt, sen kan vi titta på klipp efteråt om det var rätt. Det är bara att vårt VAR kommer åtta timmar senare. Men vi tränar och pratar om det, säger Peter Gerhardsson.

”Det håller inte”

– Jag tycker det (VAR) är bra att det finns för det blir någonstans en rättvisedel i det hela.

Men hur tränar ni på VAR? Som att ni tar avbrott under matchmomenten på träning?

– Nej, det är väl mer så att vi har två som vinkar på offside. Sen fattar jag beslut. För jag vill att de kommer till avslut så mycket som möjligt. Det kan vara fyra meter offside och de blir skogstokiga när det blir mål. Sen dömer jag bort det och då blir de andra skogstokiga. Och sen säger jag att vi tränat på VAR. Men det håller inte hos spelarna.

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.