Kalmar FF möttes av hakkors: Spelarna rev ner det

Publicerad 2022-11-01

När Kalmar FF skulle äta lunch möttes de av ett hakkors.

Hotellet hävdar att Sverigedemokraternas kvinnoförbund varit sist i lokalen före det allsvenska laget – men SD förnekar all inblandning.

– Några spelare rev ner teckningen, säger KFF-tränaren Henrik Rydström.

Följ ämnen

Barometern rapporterade först om händelserna i Solna några timmar före Kalmars förlustmatch mot Hammarby i söndags. När truppen gick in i ett konferensrum på Radisson Blu Royal Park för att äta lunch hängde där en stor och färgglad teckning föreställande ett hjärta, ett kors, två blommor – och ett hakkors.

Tränaren Henrik Rydström blev lika förbluffad som bedrövad.

PLUS: Lista: Allsvenskans största floppar 2022


Teckningen i konferensrummet.

– Jag tänkte typ ”är det vad jag tror det är?”. Känslan blev något i stil med att man skakar på huvudet och tänker att ”har vi kommit hit nu i samhället?”. Att den typen av symboler blir ”rumsrena”? säger han.

Förnekar all inblandning

Dagen före hade SD-kvinnor nyttjat lokalen för sin förbundskongress. Enligt Barometern hade runt 150 kvinnor medverkat på utbildningshelgen. Men var någon utomstående i lokalen däremellan?

Det beror på vem du frågar.

Enligt hotellet hade SD-kvinnor bokat lokalen till 16.30 på lördagen. Personal konstaterade då att några möbler behövde flyttas men att ingen städning var nödvändig. Samma kväll åt Kalmar FF middag där utan att röra sig i den del av lokalen där teckningen hängde. Det gjorde de först under nästa besök i rummet, vid lunchtid dagen därpå.

Enligt hotellägaren Ulrich John hade ingen utomstående varit i lokalen varken mellan 16.30 och 20.00 på lördagen eller under perioden mellan KFF:s middag och lunch. Dörren ska ha varit låst.

Men Sverigedemokraternas version är en helt annan. De hävdar att de lämnade lokalen 14.45 på lördagen och att möblemanget då var i ordning. När de vid nittontiden samma kväll skulle beställa dryck i baren så ska flera andra ha befunnit sig i lokalen, vars dörr stod öppen och – enligt vad personal ska ha sagt dem – olåst.

SD-Kvinnors ordförande Linda Lindberg är därmed säker på att teckningen inte hängde där när lokalen lämnades.

”Symbolen tidigare otänkbar”

– Ja, det kan jag garantera. Det fanns överhuvudtaget inga teckningar i rummet när vi lämnade det. Det hade heller inte funnits tid för någon av våra medlemmar att genomföra en sådan teckning under den korta tid vi nyttjade rummet, säger hon.

Hur reagerar du på motivet?

– Jag reagerade precis som de flesta gör när de ser ett sådant motiv, med obehag. Att påstå att det skulle vara någon från vår grupp som gjort detta på grund av att vi befunnit oss på anläggningen tillsammans med ett antal andra gäster, gör mig såklart både ledsen och arg.

PLUS: Allsvenskan inifrån: Klubbarna som jagar Jeahze – så mycket kan Bajen få

Hotellet har bett fotbollsklubben om ursäkt. Tränaren Henrik Rydström vill inte ta ställning till skuldfrågan utan konstaterar bara att historien är sorglig.

– För mig blir det mer ett symptom på samhällsklimatet. Den typen av symbol var tidigare något otänkbart. Det är viktigt att vi inte blir avtrubbade och låter det normaliseras, säger han.

Fotnot: Flera läsare har hört av sig och påpekat att symbolen lika gärna kan vara hinduisk, då högtiden Diwali just varit. Enligt Åke Sander, professor i religionsbeteendevetenskap vid Göteborgs universitet, är det föga troligt. ”Det är en väldigt konstig bild eftersom de vänt den ena axeln och inte den andra, men den är inte hinduisk på något sätt”, säger han.