Hult om kaoset i Grekland: ”Helt galet”

Uppdaterad 2018-03-13 | Publicerad 2018-03-12

Paoks president stormade in på plan, beväpnad med någon slags pistol.

Nu berättar motståndarlaget AEK Atens svenska spelare för Sportbladet om händelserna.

– Jag såg direkt vem det var. Det var helt galet, säger landslagsstjärnan Niklas Hult till Sportbladet.

Det ständigt återkommande kaoset i grekisk fotboll eskalerade till nya, oanade nivåer under söndagskvällen.

Tabelltrean Paok tog emot serieledaren AEK Aten hemma i Thessaloniki.

I slutminuten nickade Paok in ett mål, men hade en spelare stående offside på mållinjen, där bollen gick och där AEK-målvakten Vasilio Barkas försökte rädda.

Underkände målet

– Domaren (Giorgios Kominis) godkände målet först, vi protesterade givetvis. Domartrion pratade med varandra och målet underkändes för offside, säger AEK Atens svenske vänsterback Niklas Hult till Sportbladet.

– Det var redan lite kaos och då kom han (Paokpresidenten Ivan Savvidis) instormande på planen med sina livvakter. Det går knappt att beskriva vad som hände.

Förstod du vem det var?

– Ja, det hade jag allt koll på. Man lär sig snabbt vem som är vem i grekisk fotboll.

Noterade du vapnet han hade?

– Nej, jag såg det inte då. Men jag har ju sett bilderna som alla andra, säger Hult.

Vad tycker du?

– Det är inte så jättebra.

Niklas Hult är tyst några sekunder.

– Det är självklart helt, totalt galet. Ingen fattade just då var det egentligen var som hände. Det blev ett sånt tumult, mellan spelare, mellan ledare i de olika lagen, vakter, ja alla.

AEK samlades i morse

– Jag vet fortfarande inte vad jag ska tro. Jag vill bara spela fotboll, säger Hult.

Under måndagsförmiddagen återsamlades AEK Aten på träningsanläggningen i Spata, öster om Aten.

– Vi pratade givetvis om det som hänt. Klubbledning vill att vi ska koncentrera oss på fotbollen så får andra ta om det här, säger Hult.

AEK Atens två övriga svenskar var kvar i Aten i samband med matchen. Jakob Johansson, 27, rehabar efter sin korsbandsskada och Astrit Ajdarevic, 27, som var utanför matchtruppen, följde händelserna på tv.

– Vi (AEK Aten) har inte vunnit ligan på 24 år och nu är alla matcher stoppade på obestämd tid. Vi har haft en fantastisk säsong så här långt och så händer det här, säger Ajdarevic, som spelat 14 av ligamatcherna.

”Vi är chockade”

Fem omgångar återstår av ligaspelet. AEK leder två poäng före Olympiakos och fem före Paok i en tabell som säkerligen kommer förändras – utan att det spelas matcher.

Tills vidare är alla matcher inställda.

– Om vi inte skulle få chansen att ta hem titeln nu så skulle det vara fruktansvärt. Vi är chockade, säger han.

– Samtidigt, det jag upplevt under två säsonger här upplever man inte under en hel fotbollskarriär, säger den tidigare ÖSK- och IFK Norrköpingsspelaren.

Hur ska man få ordning på kaoset?

– (Suck) Jag vet inte. Det snackas om att alla klubbar har sina domare, vissa inom förbundet som står dem nära. Det är så mycket makt, så mycket pengar inblandat.

Vilda västern

– Det är som vår tränare (Manuel Jimenez) har sagt, det är rena vilda västern, säger Ajdarevic. Kanske måste Uefa och Fifa gripa in. Man borde kanske ta in domare utifrån.

– Det som hände i går borde bara kunna sluta på ett sätt: tre poäng till oss i AEK och tre minuspoäng för Paok, säger Ajdarevic.

Niklas Hult:

– Jag vet inte vad lösningen är på allt kaos, bara att jag hoppas att det här är sista grejen och att något verkligen händer nu, säger den svenske landslagsspelaren.

Jakob Johansson:

– Det känns väldigt tråkigt att det som hände igår ens kan ske. Samtidigt är det tyvärr inte första gången liknande scener inträffar här i Grekland, men man blir lika ledsen varje gång. Det är extremt tråkigt för fotbollen, säger AEK-mittfältaren till Sportbladet.