Fotbollsförbundet vill ta över

FOTBOLL

Lagrell: Vi är intresserade att starta spelbolag

Svenska Fotbollsförbundet och ordförande Lars-Åke Lagrell vill starta spelbolag.

Det kan bli möjligt om spelmarknaden avregleras.

– Spel är en del av fotbollsfamiljen och vi är intresserade av att ha ett eget spelbolag. Vi har diskuterat frågan med både allsvenskan och damallsvenskan, säger Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska Fotbollsförbundet.

Lars-Åke Lagrell.

Eftersom alliansen segrade i det senaste riksdagsvalet har regeringen tillsatt en utredning om spelmonopolet och en eventuell avreglering som ska vara klar 15 december 2008.

I dag har Svenska Spel, till stor del, ensamrätt att sköta spelmarknaden men det kan snart vara ett minne blott.

Vill ha tipsspelen

Experter på området säger att det mest troliga är att spelmonopolet slopas och att staten delar ut fyra till fem licenser till lämpliga aktörer.

Det har Svenska Fotbollsförbundet hörsammat.

– Vi har diskuterat vad som skulle hända om Svenska Spels monopol försvinner. Och självklart är vi intresserade av att starta ett spelbolag och ta hand om idrottsspel och främst fotbollsspelen, säger Lars-Åke Lagrell.

Det Lagrell och Svenska Fotbollsförbundet vill ta hand om är tipsspelen, som oddset och stryktips och måltipset med flera.

Spel som Jack Vegas, Casinospel och poker ligger inte i Fotbollsförbundets intresse att ta hand om.

– Hela vår verksamhet är anpassad för Svenska Spel i dag. Vi har ett skräddarsytt schema för våra serier som passar spelbranschen och det vore tjänstefel av oss att säga att vi inte är intresserade av starta spelbolag, säger Lagrell.

Samarbete med hockeyn

Ett spelbolag skulle inte ligga direkt under Svenska Fotbollsförbundet, utan ligga bredvid moderföreningen, givetvis för att slippa jävsituationer som exempelvis vid oddssättning på landskamper.

– Det är så jag skulle kunna tänka mig att det blir. Det är på det sättet som vi har byggt upp ett produktionsbolag, bland annat, säger Lars-Åke Lagrell.

Lagrell kan tänka sig att göra samarbeten med exempelvis Ishockeyförbundet i det nya spelbolaget.

– Ja, självklart. Vi vill värna om fotbollstipset i första hand och den delen är jätteviktig för vår verksamhet, säger Lagrell.

Om Fotbollsförbundet får ansvaret att sköta spel och dobbel på exempelvis allsvenskan och damallsvenskan har Lagrell inga tankar på att göra revolutionerande grepp och nymodigheter.

– Nej, vi är väldigt nöjda med hur det ser ut och fungerar i dag. Om jag ska spekulera så skulle vår målsättning vara att kunderna inte skulle märka någon skillnad när vi tog över spelansvaret, säger Lars-Åke Lagrell.