Kvalet till fotbolls-VM 2018 herrar

"Lägg dig platt, du vinner inte kriget"

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

Landslagstränarens personliga råd till Hiljemark

Assisterande tränarens råd till Hiljemark: ”Lägg dig platt”
Assisterande tränarens råd till Hiljemark: ”Lägg dig platt”

Efter kaoset och presidentens hårda påhopp vände sig Palermo-spelaren Oscar Hiljemark till landslagsledningen.

Han ringde och fick råd av assisterande förbundskapten Peter Wettergren.

–  Jag sa till Oscar att lägga sig platt och vara ödmjuk, för han kommer aldrig att vinna kriget mot tränarna, berättar Peter Wettergren.

Oscar Hiljemark köptes av italienska Palermo inför den förra säsongen och blev snabbt en nyckelspelare i presidenten Maurizio Zamparinis satsning. Succén uppmärksammades och redan i januari ryktades det om en försäljning till bland annat lag i Premier League, men Oscar Hiljemark blev kvar.

Han har under hösten slagit igenom i landslaget, men i klubblaget har det inte fungerat lika bra.

Trivs han inte?

Mot Torino i mitten av oktober fick mittfältaren börja på bänken, komma in efter femton minuter för att bänkas igen i halvtidsvilan.

Efteråt var Maurizio Zamparini hård i sin kritik mot den svenska spelaren,

– Även jag ställer mig frågan vad det är som händer med Hiljemark egentligen. Att en spelare av hans kaliber levererar så här undermåligt är mycket märkligt, sa han till Corriere dello Sport.

– Fast det är bara i Palermo, för i det svenska landslaget spelade han från start mot Bulgarien och var en av huvudpersonerna. Han gjorde dessutom mål.

– Det är som att han inte trivs i Palermo, nästan som om han försöker leta sig till andra ligor. Vi har dock verkligen behov av en mittfältare som honom.

"Hiljemark har problem"

Zamparini sa också att han stod bakom tränaren Roberto De Zerbis val att byta ut Hiljemark i halvlek.

Efter det oväntade bytet och presidentens utspel ringde Oscar Hiljemark till assisterande förbundskapten Peter Wettergren, som han känner väl.

Mittfältaren, som slog igenom i VM-kvalmatcherna mot Luxemburg och Bulgarien, behövde ventilera situationen han hamnat i. Han fick stöd.

– Jag sa till Oscar att vara ödmjuk och jobba så hårt han kan. Förr eller senare kommer han att få spela igen och det har han fått göra på slutet, säger Peter Wettergren.

Hur ser du på utspelet?

– Jag tror att det kan vara så att presidenten har satsat mycket pengar i klubben men sen har de har inte vunnit tillräckligt många matcher och man vill man hitta en syndabock. Då är det ofta utlänningarna som ligger värst till, säger Peter Wettergren.

Bra att testas

Landslagsledningen har regelbunden kontakt med aktuella spelare och de har uppmanat spelarna att höra av sig vi behov.

– Vi har sagt till våra spelare att vill de ringa så kan de ringa för det ligger i vårt intresse också. Oscar och jag känner varandra sedan tidigare (Elfsborg) och har man jobbat och utbildat en spelare så har man en annan relation till varandra som kanske är lite djupare.

Förbundskapten Janne Andersson säger att situationen som varit för Oscar Hiljemark i klubblaget inte är optimal, men att det är något han måste kunna hantera.

– Jag tror också att det kan vara utvecklande när man testas i olika situationer. Sen är det klart att över tid vill man ha trygghet, det är den miljön som man utvecklas bäst i.

– Oscar i sig är en kille som jag tror klarar detta på ett bra sätt. Det ingår i jobbet att knyta näven och kämpa. Det är jag övertygad om att han gör. Sen är jag noga med att när killarna kommer till vår samling så stänger man det som händer i klubben, säger Janne Anderssson.

Oscar Hiljemark är en viktig spelare i den trupp som ska ta sig an Frankrike i VM-kval i slutet av nästa vecka.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Hyllningen: ”Han är en jäkel rent fysiskt”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kvalet till fotbolls-VM 2018 herrar

Oscar Hiljemark

Peter Wettergren

Janne Andersson

Herrlandslaget i fotboll

US Città di Palermo

Serie A