Lagkaptenen: "Det blir stål mot stål"

Foto: Aron Gunnarsson (höger) firar med Emil Hallfredsson.
FOTBOLL

MARSEILLE. Efter Portugal väntar nu Ungern för Lars Lagerbäcks Island.

En match med höga insatser.

Eller som lagkaptenen Aron Gunnarsson uttrycker det:

– Det blir stål mot stål.

Efter den oväntade händelseutvecklingen i grupp F där Island tog poäng mot Portugal medan Ungern besegrade Österrike väntar i dag andra gruppspelsomgången.

Succélagen Island och Ungern möts på Stade Vélodrome i Marseille.

Lars Lagerbäck har samtliga spelare tillgängliga, startelvan väntas bli  den samma som mot Portugal medan Bernd Storcks Ungern måste klara sig utan ordinarie högerbacken Attila Fiola som är skadad.

Ersättare blir troligen 22-årige Barnábas Bese som bara gjort en A-landskamp tidigare, mot Tyskland i genrepet i juni.

Kanske något Birkir Bjarnason på Islands vänstermittfält kan utnyttja?

– Alla lag vill ha ordinarie spelare tillgängliga. Men det är svårt att lägga fokus på att bara anfalla på en och samma kant för oss. Om högerbacken inte är lika bra som vänsterbacken så uppfattar spelarna förhoppningsvis det själva under matchen och kan utnyttja det, säger Lars Lagerbäck.

Ödesmatch kan vänta

Förutsättningarna är att om Ungern spelar oavgjort är de vidare medan Island måste vinna för att säkra avancemang. Isländsk poängförlust innebär en oviss ödesmatch mot Österrike i sista gruppspelsomgången.

Förbundskapten Bernd Storck ler finurligt när Sportbladet frågar om han är nöjd med ett kryss, om det är den primära målsättningen?

– Vanligtvis satsar vi inte på oavgjort utan går för att vinna. Om det blir oavgjort, kan vi prata om det efter matchen men vi börjar med att försöka vinna den, säger Bernd Storck.

Tror inte de kommer backa

Lars Lagerbäck tror inte att Ungern kommer att backa hem för ett kryss.

– Svårt att svara på men de vill säkert få en så bra placering som möjligt i gruppen vilket ger en extra vilodag inför utslagsmatcherna, menar Lagerbäck.

Islands lagkapten Aron Gunnarsson, till vardags i Cardiff, är tydlig med vad allt handlar om:

– Det blir stål mot stål. Jag tror det det blir en väldigt tajt drabbning. Deras mentalitet påminner om vår: De jobbar hårt, släpper in få mål. Jag tvivlar på att något av lagen kommer att spela för ett oavgjort resultat. Vi vill båda ha tre poäng för att få möta en svagare motståndare i åttondelsfinalen. Jag tror det blir en jämn match, ett måls skillnad åt något av hållen, förhoppningsvis till vår fördel, säger Aron Gunnarsson, 26.

ARTIKELN HANDLAR OM