"Erik ville ha ett byte"

avPetra Thorén

Berg om samtalet med Hamrén

Foto: BILDBYRÅN

SAINT-NAZAIRE. Inför EM pekade Erik Hamrén ut Marcus Berg som förstavalet bredvid Zlatan Ibrahimovic.

Anfallaren fick starta mot Irland, men petades mot Italien.

Efter premiären hade han ett samtal med förbundskaptenen.

– Erik ville ha ett byte, säger Marcus Berg.

Under EM-lägret i Båstad pekade förbundskaptenen Erik Hamrén tydligt ut Marcus Berg som förstavalet på topp bredvid Zlatan Ibrahimovic.

Han har efteråt påpekat att det var där och då.

Ett genrep och 59 premiärminuter senare gjorde förbundskaptenen en ändring.

Mot Italien startade John Guidetti.

Marcus Berg har hela tiden varit lugn med vetskapen om att han ansågs vara förstavalet. Efter matchen mot Irland, då varken han eller någon annan i laget lyckades de första 50 minuterna, hade han ett samtal med Erik Hamrén.

– Jag vet hur min prestation mot Irland var. Jag har talat med Erik om det och vi har ganska samma syn på den, det är inget som jag vill ta med er. Men jag och Erik har ganska samma syn på matchen mot Irland.

Var det viktigt att ha det snacket?

– Ja, det var det absolut. Tränaren bedömer ju vilka han vill spela med. Hans roll är viktig där, att han tar det med spelarna och har alla hungriga. Det är viktigt att få ett snack.

Bra match av Guidetti

Kan du ge din syn på din egen insats mot Irland?

– Jag var inte nöjd med min prestation, det tror jag inte någon (av de andra spelarna med sina prestationer) var de första 45. Det köper jag. Sen började vi forcera direkt efter mål och då var jag fortfarande var på plan. Det är klart att jag hade velat vara kvar när man kände att vi fick mycket ytor och det kom inspel från kanterna. Det är väl där min styrka är, att vara inne boxen när chanserna kommer.

Inför Italienmatchen sa Erik Hamrén till Marcus Berg att han ville ha ett byte.

Hur ser Marcus Berg då på John Guidettis insats?

– John gjorde en jättebra match, han slet och vi har ungefär samma roll när vi spelar. Jag tyckte att han gjorde ett jättebra jobb, men offensivt blev det tufft. Jag tror att det blir större ytor nästa match.

Han är själv redo om Erik Hamrén skulle välja att starta med Marcus Berg mot Belgien.

Kan det vara en fördel att du inte spelade mot Italien, att du har pigga ben?

– Jag känner mig fräsch, jag tränade på bra dagen efter match. Det var mycket sprint och smålagsspel. Det var skönt att få ur sig lite energi och frustration.

Svart och vitt i siffror

Marcus Berg tror att det kommer att finnas fler ytor och möjligheter mot Belgien som inte har en lika samspelt backlinje som Italien har.

Men han är också medveten om att Sverige behöver komma fram mer offensivt i sista tredjedelen.

– Det upp till hela laget att komma med offensivt. Med all respekt för alla som spelat men Albin (Ekdal) gjorde det otroligt bra,han är en lite mer offensiv spelare än Lewicki och kan ta med sig bollen fram.

Hur ser du som anfallare på att ni haft noll avslut på mål?

– För er är det ganska svart och vitt med statistiken noll skott på mål, det köper jag. Men i Irlandsmatchen har vi en del farliga instick och får vi en tå på bollen där är det mål. Men jag förstår utåt när det finns svart på vitt, men för oss är det lite grått också. Men nu har det blivit en grej.

Sverige–Belgien 21.00 onsdag – direkt i TV 4.