Gais till kvartsfinal – Bajen och Elfsborg ute

Uppdaterad 2018-03-08 | Publicerad 2018-03-04

BORÅS. Det allsvenska fiaskot i grupp åtta är ett faktum.

Gais tog sig vidare till kvartsfinal av Svenska Cupen när Elfsborg besegrade Hammarby, 2–1.

– Vi gör fyra mål på Vasalund och det är mer än vad de båda allsvenska lagen klarade av, säger Gaistränaren Bosko Orovic.

Med tanke på att grupprivalen Gais mötte division två-laget och gruppens slagpåse Vasalund i Göteborg så var det egentligen bara en sak som gällde för Hammarby på Borås Arena: full fart framåt.

Både Elfsborg och Hammarby bjöd på ganska öppet spel och målchanser åt båda hållen.

Boråslagets Daniel Gustafsson hade ett par bra lägen som Elfsborgsmittfältaren antingen missade eller så stod Bajenmålvakten Benny Lekström i vägen.

Muamer Tankovic fick två möjligheter. Först slet sig det tidigare Hollandsproffset loss och träffade överkanten av ribban och minuten senare serverade Pa Dibba Tankovic ett jätteläge som ”Mujo” drog över i mycket bra läge.

Utökade på straff

I stället vände Elfsborg på spelet halvminuten senare. Issam Jebali slog en fin stickare som Per Frick löpte sig fri på, rundade Lekström och rullade in 1–0 på (36).

Hammarbys behov av en flermålsseger blev ännu större i den andra halvleken när samtidigt Gais gick iväg till en klar ledning mot Vasalund i Göteborg.

Efter att Gais gjort 1–0 (5) via starka nyförvärvet Edin Hamidovic hann Junes Barny med att missa en straff innan mittfältaren tog revansch på sig själv och gjorde 2–0 på tilläggstid av den första halvleken på Bravida Arena.

Hamidovic gjorde tidigt 3–0 i början på andra halvlek innan även anfallaren brände ytterligare en straff för Gais. På tilläggstid fastställde Ajdin Zeljkovic 4–0-segern för Makrillarna.

– Jag tror att vi har 17 eller 18 avslut på mål i dag och det är någonting vi ska ta med oss, säger Gaistränaren Bosko Orovic, som också konstaterade på presskonferensen efter matchen:

– Straffmissarna är sånt som händer. Vi gör fyra mål på Vasalund och det är mer än vad de båda allsvenska lagen gör. Det klart att vi skulle vilja göra fler mål men fyra mål är mer än godkänt.

För samtidigt i Borås ville det sig inte offensivt för Hammarby.

Det var snarare Elfsborg som flera gånger var nära 2–0 i kontringar när Bajen tryckte på framåt under den andra halvleken.

I stället svarade Samuel Holmén för 2–0 (79) på en tveksamt dömd straff innan Hammarby till slut fick utdelning, men för sent.

Kennnedy Bakirciouglu lyfte vackert in en frispark direkt i mål i 87:e minuten.

Tack vare 4–0-segern mot Vasalund i Göteborg och Hammarbys förlust var Gais skräll ett faktum. Göteborgslaget tog hem gruppen, en poäng före Elfsborg.