Infantino riskerar avstängning

FOTBOLL

Han valdes för att Fifa skulle få en nystart.

Men nu riskerar Gianni Infantino, Sveriges val som Fifa-president, att bli avstängd även han.

Enligt hemliga mejl, som Die Welt kommit över, ska han bland annat ha begärt att bandinspelningar från Fifa-möten raderas.

Efter ett år där skandaler avlöst varandra i Fifa valdes i våras Gianni Infantino till organisationens nya ordförande efter Sepp Blatter.

Redan vid kongressen i Mexiko fick han hård kritik när den etiska kommitténs ordförande Domenico Scala avgick efter att han menat att reformarbetet bromsats av Infantino.

– För mig är det här är som en återgång till Blatters värsta dagar, rasade bland annat juridikprofessorn Mark Pieth.

”Kan stängas av 90 dagar direkt"

Och nu ser Infantino ut att dras in i en omfattande skandal. Det är tyska Die Welt som kommit över hemlig mejlkorrespondens där schweizaren stått för flera tänkbara etiska överträdelser. Det grövsta handlar om att Gianni Infantino ska ha beordrat att ljudinspelningar från ett rådsmöte under kongressen i Mexiko ska raderas. På inspelningarna ska Infantino och hans kollegor bland annat ha diskuterat just hur man ska manövrera bort Domenico Scala från sin post.

Enligt den tyska tidningen riskerar nu Gianni Infantino att stängas av i 90 dagar av Fifas etiska kommitté för att inte kunna påverka den vidare utredningen av fallet.

– Det finns så många misstankar mot presidenten att du inte kan se skogen för alla träden längre, säger en källa till tidningen.

Fifa har lämnat ett kort uttalande med anledning av uppgifterna:

– Vi är inte i position att kommentera de här uppgifterna. Det finns inget formellt ärende mot Mr. Infantino, skriver man.

Gianni Infantino var det svenska fotbollsförbundets val vid omröstningen till ny president.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa