Beskedet: Inför videogranskning

FOTBOLL

Kan ändra huvuddomarens beslut – testar i två år

Foto: Bildsekvens från Frank Lampards skott mot Manuel Neuer i VM 2010. Det som skulle vara mål blev här bortdömt. En videokamera hade visat sanningen.

Debatten har varit lång och het.

Nu har Fifa beslutat sig för att testa videogranskning – för att hjälpa domarna på planen.

– Det här är det bästa sättet för att förbättra spelet, säger sekreteraren Lukas Brud till Fifas hemsida.

Videogranskning eller inte?

Hjälpmedlet har funnits till hands för domare i ishockey, amerikansk fotboll och basket under flera år.

Nu har den även nått fotbollen.

”Bästa sättet”

Det är Fifa som i dag meddelar att man kommer att testa videogranskning under en tvåårsperiod.

Tanken är att under 2016 testköra hjälpmedlet ”offline” för att se hur det fungerar. Och om de testen faller väl kommer förstaligorna i Australien, Brasilien, Tyskland, Nederländerna, Portugal och USA att bli först att testa det nya systemet under 2017.

– IFAB (Fifas regelkommitté reds. anm) anser att detta är det bästa sättet för att kunna svara på frågan om videogranskning kommer att hjälpa till för att förbättra spelet, säger IFAB-sekreteraren Lukas Brud till Fifas hemsida.

Kan ändra domarens beslut

Under 2017, när testen ska bli verklighet, kommer huvuddomaren ha hjälp av en assisterande videodomare som ska kunna granska situationer med hjälp av tv-bilder vid olika domslut.

Videodomaren ska kunna fastställa om en boll är över mållinjen eller inte, kunna döma bort en straff som är ”utan tvivel felaktigt dömd”, kunna ändra ett rött kort som är ”utan tvivel felaktigt dömd” samt hjälpa till med att varna rätt spelare om huvuddomaren skulle göra ett misstag, står att läsa på Fifas hemsida.

En tränare eller spelare ska dock inte kunna utmana ett domslut likt systemet i NHL och NFL, men domaren kan besluta sig för att pausa en match för att kolla på situationen igen.

Ett slutgiltigt beslut om att inför videogranskning världen över kan komma först från och med säsongen 2018.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa