Agger: ”Kroppen klarade inte av det”

FOTBOLL

Dansken överdoserade smärtlindrande

Foto: Daniel Agger avslutade karriären tidigare i år.

Under karriären led han av kroppssmärtor och överdoserade smärtlindrande.

Nu talar Daniel Agger ut – och berättar om händelsen som gjorde att han slutade använda antiinflammatoriska.

– Det kan bli så att andra tar ett eller två piller mindre, förklarar Agger.

Tidigare i år kom beskedet att Daniel Agger, 31, väljer att avsluta sin karriär. När han nu lagt skorna på hyllan väljer dansken i en intervju med Jyllands-Posten, vilka The Guardian hänvisar till, att berätta om pillerproblemen han led av under karriären.

På grund av överrörliga leder och ryggproblem – som senare förvärrades till diskbråck och smärtor i knän och fötter – började den danske försvararen tidigt i karriären använda sig av smärtlindrande. Själv uppskattar dansken att ryggsmärtorna gjorde att han enbart kunde spela på 70 eller 80 procent av sin förmåga under sina två sista säsonger i Liverpool – och på en ännu lägre nivå i Bröndby.

– Jag har tagit för mycket antiinflammatoriska i min karriär. Det vet jag mycket väl och det suger – men jag slutade med det. Jag tjänar inget på att berätta om det här men jag kan bara hoppas att andra idrottare gör det. Det kan bli så att andra tar ett eller två piller mindre, säger Agger i intervjun.

Kollapsade – efter bytet

Dansken insåg dock själv när han var tvungen att sluta. Nämligen efter derbyt mot FC Köpenhamn den 8 mars 2015. Efter att ha dragits med en skada tog Agger en maximal dos av pillerna, två stycken tre gånger om dagen, i en veckas tid. Trots föreskrifterna om att göra det max tre dagar i rad.

Väl på matchdagen ökade han till fyra piller och tröttheten som blev en bieffekt lindrades med koffein och energidryck. Det slutade i katastrof.

Sedan han somnat under den 15 minuter långa bussresan till bortamatchen följde ett inför matchen-snack som lagkamraterna knappt förstod och en match där han hade problem med rörelserna samt där han inte uppfattade vad som hände. Efter att helt ha missbedömt en boll som i stället hamnade på hans arm byttes han ut. Det efter blott 29 minuters spel.

Väl på avbytarbänken kollapsade Agger och var tvungen att få hjälp ner i läkarrummet, något han själv inte ens kommer ihåg. Nere i läkarrummet upplevde han en känsla av att inte kunna kontrollera sin kropp. Han kände ingen smärta utan låg bara och skakade.

– Kroppen klarade inte av det. Den maximala dosen ska enbart användas i tre dagar. Kroppen reagerar på vad den får i sig och det var min kropps sätt att berätta för mig att den hade fått nog. När huvudet inte kan fundera ut det måste kroppen göra det.

Slutade med piller – efter derbyt

Efter händelsen beslöt sig Agger för att sluta använda sig av smärtlindrande piller – någonting som hans fru Sophie legat på honom om under en längre tid.

– Hon hade sagt det gång på gång – att jag skulle sluta ta medicinen. Men det gick in in i ett öra och ut ur det andra. Så när jag bestämde mig för att sluta spela var hon också nöjd, på grund av smärtan jag haft och för att jag tagit så mycket medicin bara för att kunna stå upp.

Under karriären representerade Daniel Agger Bröndby och Liverpool samt gjorde 75 landskamper för Danmark.

ARTIKELN HANDLAR OM